AFP or licensors

Massaal protest tegen militaire staatsgreep ontaardt in Soedan, politie vuurt traangas af op betogers

In het Afrikaanse land Soedan zijn vandaag opnieuw tienduizenden en mogelijk honderdduizend mensen op straat gekomen uit protest tegen de militaire staatsgreep van eind oktober. De menigte rukte op naar het presidentiële paleis, maar werd met traangas tegengehouden.

Vanmiddag is opnieuw een massa betogers op straat gekomen in de hoofdstad Khartoem en in de zusterstad Omdurman aan de overkant van de Nijl. De politie had de hoofdwegen en bruggen over de Nijl afgesloten, maar kon niet verhinderen dat een grote menigte zich verzamelde in andere straten. Aanleiding was de herdenking van het begin van het volksprotest dat precies drie jaar geleden is uitgebroken en maanden later geleid heeft tot de val van dictator Omar Hassan al-Bashir.

De betogers rukten op naar het voormalige presidentiële paleis waar tot drie jaar geleden dictator Omar Hassan al-Bashir woonde. Dat is zowat symbool van het verafschuwde regime. Toen de massa bleef oprukken, vuurde de oproerpolitie traangas af en werd in de lucht geschoten. Er zouden daar ook gewonden zijn gevallen, maar details ontbreken nog. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

De manifestaties -want er werd ook betoogd in andere grote steden zoals Port Soedan, Atbara en in de westelijke regio Dardoer- zijn gericht tegen de militaire staatsgreep van eind oktober. Toen heeft een junta onder legerleider Abdel Fattah al-Burhan de macht gegrepen. 

Burgerpolitici zoals premier Abdalla Hamdok werden afgezet en vastgehouden, maar zijn sindsdien vrijgelaten.

 Officieel is Hamdok opnieuw in functie als premier van een overgangsbewind, maar hij heeft nog geen ministers aangeduid.

Staatsgreep heeft Soedan in diepe crisis gestort

De betogers vinden de nieuwe aanstelling van Hamdok een schijnvertoning van de legertop om de macht alsnog in handen te houden. Ze eisen dan ook een structurele hervorming en een uitzuivering van de legertop evenals de opheffing van allerlei gewapende milities zoals de RSF (Rapid Support Forces), de stoottroepen van het regime die ontstaan zijn uit de beruchte Janjaweed-milities die 15 jaar geleden een volkerenmoord hebben aangericht in de westelijke regio Darfoer.

Het volksprotest in Soedan blijft dus voortwoeden, ook al hebben de militaire leiders de voorbije weken wat toegevingen gedaan. Het toch al wankele vertrouwen van het democratisch volksprotest in die militaire leiders is nu helemaal zoek. Veel van die militaire leiders -onder hen RSF-topman Hemedti- vrezen dat zij op termijn ook zouden moeten terechtstaan voor wreedheden en onderdrukking, net zoals de afgezette dictator al-Bashir.

AFP or licensors

Meest gelezen