Direct naar artikelinhoud
NieuwsClub Brugge - Anderlecht

Kompany: ‘Ik ben gedegouteerd. We zijn de hele wedstrijd uitgescholden voor 'bruine apen’’

Vincent Kompany.Beeld Photo News

Vincent Kompany en de spelers van Anderlecht zijn tijdens de topper tussen Club Brugge en Anderlecht racistisch bejegend. Dat vertelde de coach zelf aan Eleven Sports. ‘Ik ben gedegouteerd’, aldus Kompany, duidelijk aangedaan.

“Onbelangrijk”, vond Vincent Kompany de wedstrijd na het laatste fluitsignaal. Want: “Ik ga sowieso gedegouteerd naar huis. We zijn de hele wedstrijd lang uitgescholden voor ‘bruine apen’ en wat dan ook. Dat zijn dingen waar ik het moeilijk mee heb. Er mag altijd iets ludiek verteld worden, maar we zijn hier met een heleboel mensen die veel gegeven hebben voor dit land. Die komen hier gewoon voetballen. Ik wil niet in een conflict terechtkomen, maar ik voel het nu eenmaal gewoon zo aan. Ik wil gewoon naar huis. Even rusten en tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk zijn voor mij.”

Twitter bericht wordt geladen...

Enkele supporters van Club Brugge zouden die racistische verwensingen geroepen hebben tijdens de opwarming van de Anderlecht-spelers, waar toen onder meer Amuzu en Ashimeru aan het warmlopen waren. Ook enkele stafleden kregen het te verduren. Een zichtbaar aangeslagen Kompany werd daardoor op de hoogte gebracht door zijn assistenten en trok meteen na affluiten naar binnen. 

De coach verscheen ook niet op de gebruikelijke persconferentie achteraf, maar trok meteen naar de spelersbus. Op de clubwebsite reageerde Anderlecht kort: “We keerden huiswaarts met een bittere nasmaak. Dit soort gedrag brengt een schaduw over het Belgisch voetbal. We kunnen dit soort beledigingen niet tolereren.”

Z’n concullega Philippe Clement gaf aan geen racistische geluiden gehoord te hebben. “Maar ik wil wel heel duidelijk zijn: moest er iemand zoiets geroepen hebben, is dat niet waar deze club voor staat. Wij hebben ook een grote diversiteit in onze kern en bij onze supporters.” Club Brugge bevestigde achteraf de woorden van de coach op Twitter . “Deze enkelingen zijn niet representatief voor de waarden en normen van onze Club en hebben geen enkele plaats in Jan Breydel.”

Twitter bericht wordt geladen...

“Racisme heeft geen plaats in onze stadions. Daar kunnen we niet duidelijk genoeg over zijn. Dat is een standpunt en engagement van de Pro League en alle clubs”, reageert Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League. “We zullen kijken naar de verslagen die van de verschillende instanties komen. We hebben onze samenwerking met Kazerne Dossin, die maakt dat supporters die zich hieraan bezondigen daar heen gestuurd kunnen en moeten worden. Dat is een opdracht en verantwoordelijkheid die we met het ganse voetbal moeten opnemen. Niet alleen voor de coach aan de zijlijn of de spelers op het veld, maar ook voor de ballenjongen naast het veld en de kinderen in de tribune.”