Heel weekend over de (Nederlandse) koppen lopen, maar Antwerpen was voorbereid: “Beheersbaar druk”

Het was in Antwerpen een weekend lang over de Nederlandse koppen lopen. Het hoogtepunt van de Oranje invasie vond plaats op zondag, de dag dat alle niet-essentiële winkels, horeca en cultuurzalen van onze noorderburen op slot gingen om een verdere verspreiding van de omikronvariant te voorkomen. De politie moest hier en daar een straat afzetten, maar problemen bleven uit.

Greg Van Roosbroeck, Sam Reyntjens,

LEES OOK. Over de koppen lopen tijdens het kerstshoppen: is dat wel veilig? Ook nu in Nederland alles sluit?

In schoenenwinkel West-End, de laatste zelfstandige van de Meir, wisten ze al om 12u ’s middags hoe laat het was. Toen de deuren opengingen voor wat de laatste koopzondag voor Kerstmis zou worden, leek het wel alsof de winkel in Amsterdam lag en niet in Antwerpen. Op de Meir liep het vol langere vrouwen met grote oorbellen en luidruchtigere mannen met kleurrijke broeken. En dan het taaltje. “Even doorlopen”, “precies”, of ook “ja, lekker”, als de ene de ander voorstelt om ergens snel een koffie te drinken.

Want ook daarvoor komen de Nederlanders al weken naar Antwerpen: de horeca en de daarbij horende gezelligheid. Sinds 28 november moesten alle Nederlandse eet- en drinkgelegenheden dicht om 17u. Een soort avondlockdown was dat, terwijl de horeca in ons land nog tot 23u ’s avonds kon doortrekken. Tel daar de nieuwe Nederlandse lockdown bij van zondag, met doodse taferelen die doen denken aan wat wij meegemaakt hebben in de eerste golf van maart 2020, en België is helemaal het Beloofde Land.

Vier op een rij

Volgens de winkeliers van de Meir waren op deze koopzondag opvallend meer Nederlanders aanwezig dan gewoonlijk. Ook al was het algemeen beschouwd niet veel drukker dan op een gemiddelde koopzondag. De Oranje invasie was ook zichtbaar in de straten rond de Meir. Wie Vier op een rij wilde spelen met gele nummerplaten moest niet lang rondkijken om te winnen. Dat waren dan de noorderburen met een middenvinger naar het advies van de stad Antwerpen om gebruik te maken van de park & rides rondomrond de metropool.

Ook in schoenenwinkel West-End was het druk. © Patrick De Roo

De redenen voor de Oranje invasie waren logisch: snel even kerstinkopen doen omdat in Nederland de boel dichtgetimmerd is. En liever hier dan online, want dan komt in deze drukke e-commerce-tijden het cadeau misschien niet op tijd aan. Sommige Nederlanders zaten al van vrijdag of zaterdag in Antwerpen voor een lang op voorhand geboekt weekendje weg. Dat ze hier al waren nu premier Rutte alle niet-essentiële Nederlandse deuren voor minstens een maand sluit, was handig meegenomen.

“Beheersbaar druk”

De stad was voorbereid op de Nederlandse overname. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) had ’s middags in het VTM-nieuws al gezegd dat er maatregelen waren om de drukte veilig te houden. En inderdaad: op de Meir stond elke honderd meter een rij van vier stewards die de kuierende massa wees op voldoende afstand houden. Ze controleerden ook de mondmaskerplicht. Geen overbodige luxe, zeggen winkeliers, want vooral de Nederlander heeft het nog moeilijk met het dragen van het mondkapje.

De politie keek er het hele weekend op toe dat het verkeer niet compleet vastliep op de Leien en de Kaaien. Motards van de verkeerspolitie sloten af en toe een straat af. “Dat gebeurde bijvoorbeeld wanneer een parkeergarage volzet was. Dan werd het verkeer omgeleid om te vermijden dat automobilisten zich vastrijden aan parkings waar geen plek meer was”, zei politiewoordvoerder Willem Migom. Ook werd erop toegezien dat automobilisten, wachtend op een vrije plaats in een parking, het andere verkeer niet hinderden. “In het algemeen was het voor ons druk, maar beheersbaar”, zei Migom.

Ook in West-End hadden ze geen probleem met de extra Nederlandse klanten, die dit jaar vooral vallen voor uggs en degelijke schoenen, en in tegenstelling tot Belgen zelden of nooit naar de prijs vragen. Net als veel winkeliers op de Meir waren ze vooral bang voor de dag waarop België dezelfde weg inslaat als Nederland, en ook kiest voor een strenge lockdown. “We houden ons hart vast.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen