Ed van Thijn overleden, oud-burgemeester Amsterdam en voormalig PvdA-zwaargewicht

In Amsterdam is oud- politicus Ed van Thijn (PvdA) overleden. Van Thijn was burgemeester van Amsterdam van 1983 tot 1994 en is daarmee de langstzittende burgemeester van de Nederlandse hoofdstad. Hij gold lang als de nummer twee van de sociaal-democratische PvdA en was ook enkele keren minister. Van Thijn was al lange tijd ziek en werd 87.

In de jaren 70 was Ed van Thijn de tweede man van de PvdA, na oud-premier Joop den Uyl. Zo was hij onder meer fractievoorzitter in de Tweede Kamer. In de jaren 80 was even minister van Binnenlandse Zaken in de regering-Van Agt II.

Ed van Thijn ademde de stad

Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks)

Maar het is vooral als burgemeester dat Ed van Thijn bekend is geworden. Van 1983 tot 1994 was hij burgemeester van Amsterdam, waarmee hij de langstzittende burgemeester van de Nederlandse hoofdstad is sinds de Tweede Wereldoorlog.

"Ed van Thijn ademde de stad. Innig geliefd bij talloze mensen die hem hebben gekend", reageert de huidige Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. "Van zijn inzet voor de ondernemers en voor de reputatie van Amsterdam in de wereld plukken wij nog steeds de vruchten."

Als burgemeester ontsnapte hij in 1985 aan een aanslag door krakers, probeerde hij de Olympische Spelen naar Amsterdam te halen en maakte hij in 1992 de Bijlmerramp mee, waarbij 43 doden vielen. 

Eens een rat, altijd een rat

Vicepremier Laurens Brinkhorst (D66) in 2005

Na zijn burgemeesterschap keerde Ed van Thijn terug naar de nationale politiek. In 1994 was hij gedurende enkele maanden weer minister van Binnenlandse Zaken en van 1999 tot 2007 was hij lid van de Eerste Kamer, de Nederlandse senaat.

Als senator lag Ed van Thijn in 2005 aan de basis van het ontslag van toenmalig minister Thom de Graaf (D66), toen hij tijdens de zogenoemde "Nacht van Van Thijn" diens plannen dwarsboomde om burgemeesters rechtstreeks verkiesbaar te maken. "Eens een rat, altijd een rat", vond toenmalig vicepremier Laurens Brinkhorst, een partijgenoot van Thom de Graaf.

Ed van Thijn schreef ook verschillende boeken: vooral over politiek, maar ook over de oorlogsjaren die hij als joods kind ternauwernood overleefde. 

In een reactie looft de Nederlandse premier Mark Rutte de grote inzet van Ed van Thijn "in diverse rollen voor zijn partij en het land". 

Meest gelezen