©  BELGA

Plus ArtikelSportvrouw van het Jaar 

Nina Derwael blijft nog wat dansen: “Volgende turndoel ligt pas in 2023”

Tussen al haar dansafspraken door mocht Nina Derwael zondag de trofee van Sportvrouw van het Jaar in ontvangst nemen. Voor de derde keer al. Nummer vier is wellicht niet voor volgend jaar, want Derwaels volgende hoofddoel ligt pas in 2023. “Ik weet nog niet of ik naar het WK in 2022 ga.”

Marc Cornelissen

LEES OOK. Kat Kerkhofs en Gert Verhulst zetten Nina Derwael in de bloemetjes: “Het is een topjaar geweest”

Het hoofd van Nina Derwael (21) staat de laatste tijd meer naar dansen dan naar turnen. Na de weer succesvolle episode van zaterdag werkt ze nu toe naar de volgende afspraak van Dancing with the Stars op 8 januari. “Ik moet zeggen dat ik de laatste weken meer met dansen bezig ben geweest dan met gymnastiek. Als ik die beelden uit Tokio terugzie, lijkt dat al zo lang geleden. Er is zoveel gebeurd sindsdien. De afgelopen weken zijn voorbijgevlogen en ineens was daar het Sportgala al. Donderdag ontdekte ik dat ik nog geen galajurk had. Gelukkig heb ik een goed stylingteam achter me staan.”

IN BEELD. Belgische sportwereld schittert op Sportgala

Derde keer al

Als sporter doe je het om wedstrijden, kampioenschappen en medailles te winnen. Als dat lukt, komen de sportprijzen aan het eind van het jaar er vanzelf bij. Ze zijn niet de essentie, maar ze doen wel je trots en je erelijst mooier blinken. Derwael werd voor de derde keer uitverkoren. Na haar wereldtitels in 2018 en 2019 maakte nu de olympische titel het verschil. Maar ook Nafi Thiams kwam met goud terug uit Tokio. Derwael haalde het met 1.153 stemmen, tegen 1.075 voor Thiam.

Derwael met haar vriend Siemen Voet. ©  BELGA

Derwael: “Het is de derde keer, maar wennen doet dit nooit. Zeker niet omdat ik het vanavond helemaal niet had verwacht. Het was spannend tussen Nafi en mezelf, en ik was gekomen zonder verwachtingen. Ik was gewoon blij om hier te zijn. Maar misschien is deze wel de mooiste? De eerste was ook speciaal, maar na zo’n moeilijk jaar steekt deze er boven uit. Heel leuk dat ik weer zo’n mooie trofee mee naar huis mag nemen. Het was een heel moeilijke vergelijking. Hoe moet je twee gouden medailles op de Olympische Spelen tegen elkaar afwegen? Ik heb enorm veel respect voor Nafi. Twee olympische titels op rij, ik ga het haar niet zomaar nadoen. Het is spijtig dat er maar één kan winnen. Wat ik tegen Nafi gezegd heb? Ik heb haar proficiat gewenst voor haar fantastisch jaar. En we hebben elkaar wat complementjes gegeven over de jurk die we droegen.”

Overgangsjaar

Met drie uitverkiezingen komt Derwael op dezelfde hoogte als Nafi Thiam. Kim Clijsters en Ingrid Berghmans (acht keer!) zijn nog ver weg, maar volgend jaar kan ze Justine Henin evenaren. Maar erg waarschijnlijk is dat niet, want Derwaels volgende doel ligt pas in 2023: het WK in Antwerpen. 2022 kon wel eens een overgangsjaar worden.

Derwael: “Ik heb nu een heel raar gevoel. Ik had als klein meisje nooit kunnen dromen om ooit een olympische titel te pakken en Sportvrouw van het Jaar te worden. Dat was totaal niet in mij opgekomen. Om hier nu te mogen staan tussen al die zotte vrouwen is echt een hele eer. Ik betwijfel of ik die acht van Clijsters en Berghmans ooit ga halen. Voorlopig zijn mijn doelen het WK in 2023 in Antwerpen en daarna de Spelen in 2024 in Parijs. Verder dan dat kijk ik niet. Of ik hier volgend jaar opnieuw sta, kan ik nu niet zeggen. Gezien het niveau in België zal je wellicht een wereldtitel nodig hebben om in een niet-olympisch jaar bij de genomineerden te horen. Op zich is dat heel mooi voor ons land. Maar ik ga nu eerst focussen op het dansen en nog wat genieten. Daarna zal ik wel zien voor welke wedstrijd ik klaar geraak. Haal ik het EK of niet (in augustus in München, nvdr)? Lukt het voor het WK (in november in Liverpool, nvdr) of ook dat niet? Ik ga mezelf niet pushen voor iets waar ik me op dat moment niet klaar voor voel. Het WK in Liverpool is een tussenstop en ik weet niet of ik er zal staan. Ik ben niet iemand die naar een WK gaat om mee te doen. Ik heb een bepaalde standaard die ik mezelf opleg. Als die niet binnen mijn potentieel ligt, is het beter om niet te gaan. Maar ik wil weer helemaal op mijn top zijn tegen Antwerpen. Voor dit jaar staan nog geen turnwedstrijden in mijn agenda voor 2022, alleen nog maar danstrainingen.”

BV-wereldje

Aan dat dansen beleeft Derwael duidelijk veel plezier en ze is de favoriete om het spelprogramma te winnen. Vat de Truiense het op als een sportcompetitie? “Nee, het is helemaal anders. We hebben een heel toffe groep en in die periode waarin we samenwerken zijn we echt een familie geworden. We zijn totaal niet competitief ten opzichte van elkaar. We weten hoe hard we er allemaal voor trainen en we zijn keiblij als we zien dat iemand een dans keigoed doet.”

Nina Derwael in ‘Dancing with the Stars’. ©  ISOPIX

Wordt het straks niet moeilijk om de knop weer om te draaien van de fun in de BV-wereld naar de anonieme trainingen in de turnzaal in Gent? “Ik blijf heel nuchter onder wat ik nu meemaak. Ik heb nog altijd niet het gevoel dat ik bekend ben. Op ‘Dancing’ kom ik inderdaad met de BV-wereld in contact en dan denk ik: oei, dat is die BV. Maar als ik dan dichterbij kom, zijn zij heel excited om mij te ontmoeten. Dan voel ik me heel raar. Ik denk niet dat het moeilijk wordt om de knop om te zetten. Ik ben nu enorm aan het genieten van het dansen, maar ik geniet er ook elke keer van als ik een turntraining kan meepikken in Gent. Ik ga me zeker niet slechter voelen als ik terug in de zaal sta. Dit is een heel andere manier om te trainen. Ik probeer wel het beste in mezelf naar boven te halen, maar het is niet mijn levenswerk dat ik aan het opbouwen ben, zoals in gymnastiek. En ik denk ook dat ik dingen uit het dansen kan halen die nuttig zijn in competitie. Elementen voor de choreografie voor de grondoefening bijvoorbeeld. Ik denk ook dat ik nog ga groeien als persoon, doorheen het programma. Dat hoop ik mee te pikken naar mijn carrière.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer