Sterrenchef Viki Geunes: “Die derde Michelinster, dat was zowel mijn hoogtepunt als mijn dieptepunt”

Chef Viki Geunes van ’t Zilte in Antwerpen kreeg in 2021 zijn derde Michelinster. “Een bekroning van jarenlang hard werk, maar gek genoeg was datzelfde gloriemoment ook het dieptepunt van het jaar.”

Wat was het hoogtepunt van 2021?

“Die derde Michelinster, uiteraard. Een bekroning van jarenlang hard werk. Het was een verrassing toen Michelin bekend maakte dat ons land eindelijk weer een tweede driesterrenrestaurant had. Het gevoel dat me overviel toen bleek dat ’t Zilte dat restaurant was, is niet te beschrijven.”

Wat was het dieptepunt van 2021?

“Gek genoeg datzelfde gloriemoment. Niet omdat we drie sterren kregen, maar wel omdat dat in volle lockdown was. De coronapandemie heeft in onze sector hard toegeslagen. We moesten allemaal dicht, hebben heel hard moeten werken om er terug uit te klauteren en het is nog altijd niet gedaan. We gaan dit de rest van ons leven met ons mee moeten slepen, vrees ik.”

Welke trend of gebeurtenis was lovenswaardig?

“De veerkracht van de mensen en de samenleving. Door de coronacrisis hebben we met z’n allen kunnen vaststellen dat we eigenlijk tot veel meer in staat zijn dan we zelf denken. Als deze crisis iets goeds voorbrengt, dan is het dat besef.”

Welke trend of gebeurtenis was betreurenswaardig?

“De nieuwe lockdown. We dachten dat het ergste achter de rug was, dat we weer mochten hopen. Het rijk der vrijheid lag binnen handbereik. En toen moest alles weer dicht. Dat kwam heel hard aan.”

Wie kon rekenen op uw bewondering?

“Mijn team. Zij hebben er niet alleen mee voor gezorgd dat we drie sterren hebben, maar hebben tijdens die vreselijke maanden dat we niet open mochten zich dubbel geplooid. We moesten noodgedwongen terugvallen op een meeneemformule, en zonder morren heeft iedereen zich aangepast. Zelfs in tijden dat er geen werkzekerheid meer was. Die toewijding ontroert me zelfs.”

Waaraan of aan wie heeft u zich geërgerd?

“Aan de besluiteloosheid die er soms is bij onze politici, die af en toe beslissingen lijken te nemen die eerder door eigenbelang zijn ingegeven dan door verantwoordelijkheidszin.”

Wat wenst u uzelf, uw omgeving en de wereld toe in 2022?

“Dat 2022 beter moge zijn dan 2021, op alle vlakken. En dat corona eindelijk verleden tijd is zodat we eindelijk weer kunnen genieten van het leven en van elkaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer