Zuhal Demir ziet in het huren van Nederlandse cellen een oplossing voor de overbevolking, onder andere in de Antwerpse Begijnenstraat.    ©  Dirk Kerstens, Belga

Zuhal Demir (N-VA) wil opnieuw Nederlandse cellen huren, maar dat ziet federale overheid niet zitten

Antwerpen -

“Meer alternatieve straffen zijn geen oplossing voor de overbevolking van de gevangenissen”, zegt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). Opnieuw cellen huren in Nederland zou volgens de minister een optie zijn, maar dat ziet de federale overheid niet zitten.

Patrick Van de Perre

Drie weken geleden schreef het controleorgaan van de gevangenissen een open brief over de overbevolking in de Antwerpse gevangenis. Één van de oplossingen die ze aanhaalden was de inzet van meer alternatieve straffen.

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir verzet zich tegen deze “gemakkelijkheidsoplossing”. “Het kan niet de bedoeling zijn om de capaciteitsproblemen van de gevangenissen door te schuiven naar het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht en naar de Vlaamse Justitiehuizen, zonder rekening te houden met de gevolgen.”

Zuhal Demir zegt een structurele oplossing te willen. De detentiehuizen, die de federale regering aankondigt, zijn volgens Demir een deel van de oplossing. “Helaas neemt de oprichting ervan tijd in beslag en moeten mijn diensten zich ondertussen dubbel plooien om de federale problemen op te lossen.”

“Buitenlandse cellen huren niet eenvoudig”

Een andere oplossing is volgens de minister opnieuw cellen voor Belgische gedetineerden huren in Nederlandse gevangenissen. “Dat is in het verleden al eens gebeurd. Ik zie geen reden waarom dat in tijden van acute crisis niet opnieuw kan gebeuren”, aldus nog Demir.

Maar zover zal het voorlopig niet komen. Dat zei federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) woensdag al na een vraag van Kamerlid Marijke Dillen (VB). “Dit is momenteel geen realistische optie. Een gevangenis huren doe je niet zomaar. Daarvoor moet je eerst een internationaal verdrag sluiten en dat duurt al snel een jaar”, aldus de federale minister.

Dinsdag staat een overleg op de agenda tussen het lokaal bestuur, de provincie, het gevangeniswezen en de Vlaamse en federale overheden om het probleem te bespreken.

Vandaag zitten ongeveer zesduizend mensen in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen. Op hetzelfde moment zijn er ongeveer dertigduizend mensen die een lopende alternatieve straf hebben en opgevolgd worden door een Vlaams Justitiehuis en het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen