Lindsey zwaaide met een vaas als was het een hamer. © cte

Lindsey jaagt gewapende overvaller uit haar kapsalon met een vaas: “Die kerel heeft de verkeerde uitgekozen”

Wachtebeke -

Een minderjarige, gewapend met een mes, viel zaterdagnamiddag in het centrum van Wachtebeke kapsalon Different Hair binnen. De uitbaatster (35) hield het hoofd koel en kon de overvaller al roepend en zwaaiend met een vaas uit haar zaak jagen. “De politie zegt dat ik goed gereageerd heb. Al besef ik een dag later wel dat dit ook anders had kunnen aflopen.”

Chris Thienpondt, Stijn Van de Velde

Wachtebeke werd zaterdagnamiddag opgeschrikt door een gewapende overval op een kapsalon. Zaakvoerster Lindsey Iacobs van Different Hair, op de hoek van het Jules Persynplein en Dorp, had net haar laatste klant uitgezwaaid, tot er plots een man, met muts en mondmasker aan, heel agressief de deur opentrok en meteen begon te dreigen met een knippermes.

“Hij schreeuwde om geld en kwam mijn richting uit”, zegt Lindsey, die zich niet liet kennen. “De eerste seconden besef je niet goed wat er gebeurt. Dan ben ik beginnen roepen ‘klootzak, klootzak’, heb ik de bloemen uit een vaas gekieperd en ben ik met de vaas beginnen zwaaien, alsof het een hamer was. De dader zette een stap achteruit, en dàn wist ik: nu moet ik blijven doorgaan, tot hij wegvluchtte. Een jogger, die net passeerde en hoorde hoe ik aan het tieren was, heeft zich eerst om mij bekommerd en heeft dan de achtervolging ingezet.” (Lees verder onder de foto)

Het was nog niet donker, en kapsalon Different Hair ligt pal in het centrum en heeft grote ramen. Maar niets kon de minderjarige dader tegenhouden.  ©  cte

Niet verstijfd van schrik

Lindseys man en vader werden opgetrommeld en gingen meteen op zoek naar de dader. Maar goed een kwartier later kon de politie de overvaller, een minderjarige, al oppakken. Hij verscheen in de loop van zondag voor de jeugdrechter. Lindsey, mama van twee kindjes, moest zondag vooral nog bekomen van de bewogen dag ervoor. “Mijn stem is weg, van al dat roepen. Maar het gaat wel”, zegt ze. “Dit was wel een reality check. Zaterdagavond besefte ik het allemaal nog niet goed. Maar nu heb ik iets van: wàt was dit? De politie zegt wel dat ik goed gereageerd heb, want veel mensen zouden verstijven van schrik en de inhoud van hun kassa geven. Maar het begint ook te dagen dat ik geluk heb gehad. Dit had ook verkeerd kunnen aflopen. Maar dit is zo Lindsey. Ik heb mij nog nooit laten doen. En zal mij nooit laten doen. Hij heeft de verkeerde uitgekozen. Ik heb keihard gewerkt om dit allemaal op te bouwen. Wel, dat hij ook gaat werken als hij geld wil. Geen euro kreeg hij van mij.”

Dinsdag gewoon terug open

Lindsey wil nu zo snel mogelijk de knop omdraaien. “Ik hou hier al 14 jaar kapsalon. Je denkt altijd: dit zal mij niet overkomen, zeker in een rustig dorp als Wachtebeke. Het was ook nog niet eens donker, mijn kapsalon heeft alleen maar grote ramen en we zitten hier in het hart van het dorp. En toch is het gebeurd. Maar ik zet door. Ik laat mij niet kisten en blijf doorgaan. De telefoon staat niet stil, van klanten die hun steun betuigen. Dinsdag sta ik er gewoon weer, al zal ik in de toekomst wel meer op mijn hoede zijn. Ik weet trouwens nu al waar de gesprekken in het kapsalon de komende weken over zullen gaan...”