In Waterschei wordt een projectcoördinator aangesteld om onder meer Turkse Bulgaren beter te begeleiden en de spanningen in de woongemeenschappen weg te werken. © Chris Nelis

Vlaamse regering investeert 2,1 miljoen euro in drie Limburgse wijkprojecten

GENK -

Vlaams minister Bart Somers voorziet extra middelen voor Genk, Hasselt en Beringen om kwetsbare wijken aan te pakken. De drie Limburgse steden kunnen samen rekenen op 2,1 miljoen euro.

Zo krijgt Genk 800.000 euro voor de aanpak en integratie van de instroom van Turks-Bulgaarse arbeidsmigranten. Beringen kan rekenen op 580.000 euro voor de tuinwijk Beringen Mijn en Hasselt krijgt 771.000 euro voor de dak- en thuislozenwerking in Runkst.

“Sommige wijken in een stad of gemeente kennen een heel specifieke kwetsbaarheid die een aanpak op maat vereist”, zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld). “Vaak is dat een mix van harde en zachte maatregelen op het vlak van veiligheid, sociale cohesie en wonen. Daarom investeert de Vlaamse regering via deze middelen in wijkverbeteringscontracten.” 

Turkse Bulgaren

Schepen voor Wijken en Participatie Alessandro Cucchiara (Vooruit) is blij met de extra middelen. Als stadsbestuur heeft Genk weinig zicht op het komen en gaan van Turkse Bulgaren. “Het gaat vaak om seizoensarbeiders”, zegt Cucchiara. “Die mensen hebben doorgaans een lage scholingsgraad en zijn dikwijls het slachtoffer van huisjesmelkerij. Ze hopen vooral op een nieuw leven, maar komen zo in de armoede terecht. Ook voor scholen is dit problematisch, omdat er met de ouders amper communicatie mogelijk is. In de wijken waar ze zich (tijdelijk) vestigen ontstaat er ook wrijving. De grootste concentratie van Turkse Bulgaren bevindt zich in Waterschei. Met deze Vlaamse middelen kunnen we voor een periode van vier jaar een voltijdse coördinator en een medewerker aanstellen. Zij moeten de overlast aanpakken en de spanningen in de wijken wegwerken. Door de mensen actief te begeleiden, is er ook een gerichtere controle mogelijk. Om de huisjesmelkerij aan te pakken zullen we conformiteitsattesten invoeren voor het verhuren van huizen, appartementen en studio’s. Zonder zo’n attest is verhuren niet toegestaan.”

Thuislozen

In Hasselt dragen de Vlaamse middelen bij aan de nieuwbouw die Café Anoniem wil optrekken aan de Oude Statie. De stad Hasselt legt daar zelf ruim 600.000 euro bovenop. Met het geld wordt niet alleen het complex gefinancierd, maar ook de dak- en thuislozenwerking van Café Anoniem. Verder wordt ook gedacht aan buurtbewoners rond Café Anoniem, daarvoor zijn gesprekken nodig met de directe buren.

Beringen-Mijn

De stad Beringen wil de buurt in tuinwijk Beringen-Mijn sterk verbeteren. Deze wijk kampt met een complexe en verweven problematiek van armoede, lage woonkwaliteit, werkloosheid en informeel werk. ”Het wijkverbeteringscontract kan een belangrijke bijdrage leveren aan de doelstellingen en ambities van het masterplan Beringen-Mijn”, zeggen CD&V-schepenen Patrick Witters en Ann-Sofie Vanoverstijns. “In Beringen-Mijn zullen de uitdagingen rond woonrenovatie, woonkwaliteit, ouderenbeleid, werkzaamheidsgraad en mobiliteit worden aangepakt.”

De stad Beringen had een aanvraag ingediend voor 800.000 euro, maar krijgt nu 580.000 euro Vlaams geld. Dat is minder dan het gevraagde budget. De inhoud en de timing van het wijkverbeteringscontract zal hierdoor moeten worden aangepast, zeggen de schepenen. “Zodra we het verslag van de jury hebben, weten we welke prioriteiten zij stellen en kunnen we hierop verder bouwen. Het is op dit moment dus te vroeg om al concrete acties voor te stellen”, besluiten Witters en Vanoverstijns.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer