©  BELGAIMAGE

Ex-voetballer en voorvechter in strijd tegen racisme Paul Beloy: “Pro League is een witte bende, ze weten niet waarover het gaat”

Paul Beloy (64) heeft gereageerd op de racistische incidenten tijdens de beladen wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht. De ex-voetballer en prominent bestrijder van racisme was bijzonder scherp voor de Belgische voetbalbond en de Pro League.

Jonas Withouck

LEES OOK.ANALYSE. Onze huisref Serge Gumienny: “Ik kan moeilijk geloven dat vierde ref en lijnrechter de racistische spreekkoren niet hebben gehoord”

“Ik ben al jaren bezig met racisme. En dat heeft wel zijn redenen, want als de zaken zouden veranderen, dan zou ik mij daar niet meer mee moeten bezighouden”, zei Beloy in een interview op Radio 1. “Nu het gebeurt met een figuur als Vincent Kompany is er weer veel rond te doen, maar het gebeurt alle dagen. Als een spits van pakweg Sint-Truiden racistisch beledigd wordt, is daar nooit veel ophef over.”

Beloy haalde verschroeiend uit naar de Belgische voetbalbond en de Pro League. Hij drong aan op verandering binnen de organisatie ervan. “Er moeten zaken veranderen. De blanke mannelijke meerderheid in de voetbalbond moet gebroken worden. Zij lijken duidelijk niet in staat om te beslissen wat er moet gebeuren”, aldus Beloy. “De hele Pro League is een witte bende, met één vrouw en de Charleroi-voorzitter die vreemde roots heeft. Zij gaan beslissingen nemen over racisme, maar ze weten niet wat ze moeten doen.”

LEES OOK.Kompany zwaar aangeslagen na racistische beledigingen: “Ze riepen bruine aap. Ik wil gewoon naar huis”

Slechte straffen

De straffen die in het verleden uitgedeeld werden voor racisme, vindt Beloy maar niets. “Ze sturen bijvoorbeeld iemand die racistische uitlatingen gedaan heeft naar de Kazerne Dossin in Mechelen. Is dat de juiste oplossing? Is men niet creatiever om een betere straf te geven? Ik snap dat niet. Alhoewel, ik snap het wel. Want die straf wordt gegeven door witte mensen die niet weten waarover het gaat.”

Beloy is een Congolees-Belgische ex-voetballer die onder meer bij KV Mechelen, Beerschot en Lierse speelde tussen 1974 en 1989. Na zijn carrière zette Beloy zich actief in tegen racisme. Samen met journalist Frank van Laeken schreef hij een boek over racisme in het voetbal: Vuile Zwarte.

LEES OOK. Romelu Lukaku haalt verwoestend uit na racisme aan het adres van Vincent Kompany

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer