©  BELGA

Brugse politie grijpt dan toch in na racisme-rel: “Zo kunnen we ook steward ondervragen”

De Brugse politie zal toch een proces-verbaal opmaken na de racisme-rel van zondag in het Jan Breydelstadion tijdens de match Club Brugge-Anderlecht. Dat meldt Focus WTV. “Dat moet het onderzoek makkelijker maken”, zegt de woordvoerster van de politie.

Tim Lescrauwaet

LEES OOK. ANALYSE. Onze huisref Serge Gumienny: “Ik kan moeilijk geloven dat vierde ref en lijnrechter de racistische spreekkoren niet hebben gehoord”

Hij was gedegouteerd en wou het zelfs niet over de wedstrijd hebben. Anderlecht-trainer Vincent Kompany was zondagmiddag duidelijk aangeslagen toen hij voor de camera’s verscheen na de wedstrijd tegen Club Brugge.

De topper was op een gelijkspel geëindigd, maar dat interesseerde de ex-Rode Duivel niet. “Mijn staf, mijn spelers en ik zijn de hele wedstrijd uitgescholden”, klonk het. Volgens Kompany schreeuwden Club-supporters hen allerhande racistische opmerkingen toe. “Bruine aap en wat dan ook. Dat zijn dingen… Ik heb het er moeilijk mee”, zei hij geëmotioneerd.

Geen klacht

De racisme-rel overschaduwde nadien de wedstrijd. De uitspraken werden door verschillende instanties - onder meer Club Brugge en de Brugse burgemeester - veroordeeld. En automatisch werd ook naar de Brugse politie gekeken. Zouden zij een proces-verbaal opstellen? Zondag gaf de politie nog mee dat de Voetbalcel zich over de zaak zou buigen. Maar ondertussen is duidelijk dat er een proces-verbaal wordt opgesteld.

“Op die manier kan de politie zelf onderzoeksdaden verrichten en mensen ondervragen”, klinkt het. “Dat is bijvoorbeeld het ondervragen van de steward die tijdens de opwarming ingreep toen enkele supporters verwensingen schreeuwden naar de Anderlecht-spelers.”

LEES OOK. Club Brugge wil actie ondernemen tegen daders: “We zullen hen identificeren en stadionverbod opleggen”

Eerst had de politie gemeld dat ze geen pv zouden opstellen omdat niemand iets had gehoord. Ook Philippe Clement, coach van Club Brugge: “Ik heb eerlijk gezegd niets gehoord”, zei hij. “Maar als zo’n dingen geroepen zijn, dan is dat iets waar wij helemaal niet achterstaan.” Ongeveer hetzelfde klonk het uit de mond van de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Hij zat in het stadion, net boven de dug-out van Kompany en zijn staf.

“Ik heb op geen enkel moment gehoord dat racistische uitspraken werden geroepen aan zijn adres”, stelt De fauw. “Het zullen dus enkelingen zijn die dergelijke uitspraken hebben gedaan en zeker geen grote groep supporters. Toch wil ik die uitspraken onmiddellijk en duidelijk veroordelen. In Brugge - en dus ook niet in het Jan Breydelstadion - kan geen enkele vorm van racisme getolereerd worden.”

Geen officiële vaststelling

Zoals de zaken er nu voorstaan, zal dus niet meteen een schuldige aangeduid kunnen worden. Wat uiteraard niet betekent dat wat Kompany beweert niet zou kloppen. De politie kan momenteel echter niets officieel vaststellen. Als Anderlecht of Kompany alsnog beslissen om klacht in te dienen bij de politie, kan wel een verder onderzoek ingesteld worden.

LEES OOK.Racistische incidenten tijdens Club Brugge-Anderlecht zwaar veroordeeld op sociale media: “Het voetbal is ziek, tijd voor daden”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer