©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Derde energieleverancier stopt ermee door “explosie energieprijzen”

Na het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier zit er met Watz opnieuw een Belgische aanbieder in de problemen, zo meldt het bedrijf zelf. Watz heeft bij de rechtbank tijdelijke bescherming gevraagd tegen schuldeisers. De Vlaamse energieregulator (VREG) belooft snel duidelijkheid.

mtm

Watz, dat ongeveer 22.000 klanten telt in Vlaanderen, verdeelt al sinds 2012 elektriciteit en sinds 2013 ook aardgas. Het bedrijf heeft echter geen eigen productie en moet dus alle energie gaan aankopen - aan de momenteel erg hoge marktprijzen. “De huidige omstandigheden hebben ons verplicht om een aanvraag tot tijdelijke bescherming tegen schuldeisers in te dienen bij de rechtbank”, aldus CEO Gert Haubrechts in een persbericht.

“De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat wij gigantische bedragen moeten voorschieten die we pas later recupereren via onze eindafrekeningen. Voor de consument zeker onaangenaam, maar voor ons bedreigend om te overleven”, zegt Haubrechts. “Bovendien zijn er vorig jaar heel wat gezinnen op een sociaal tarief terechtgekomen. We begrijpen dat en dragen graag ons steentje bij. De klant kan genieten van een gunstiger tarief, maar wij moeten het verschil tussen het sociaal tarief en de marktprijs voorschieten. Dat gaat over enkele miljoenen die wij pas van de overheid recupereren in november 2022.”

Uitdoofscenario

De CEO benadrukt dat Watz nog niet failliet is, maar kiest voor een uitdoofscenario en er dus op termijn mee stopt. “Onze klanten zijn hun voorschot niet kwijt en alle eindafrekeningen zullen gewoon opgemaakt en vereffend worden, zoals we altijd hebben gedaan. Ook onze kantoren blijven open. We willen niemand in de kou laten staan en doen er alles aan om onze openstaande facturen en eindafrekeningen nog uit te kunnen betalen, net als de lonen van onze medewerkers.”

De Vlaamse energiewaakhond (VREG) bekijkt de zaak en zegt zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen.

LEES OOK:

- Regering gaat jaarlijks financiële gezondheid energiemarkt peilen

- Antwerpse start-up biedt gedupeerden Vlaamse Energieleverancier een “goedkopere noodoplossing”

- Het model dat hem fataal werd: Kempenaar Stijn Lenaerts, CEO van Vlaamse Energieleverancier, verwerkt faillissement

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER