Het incident speelde zich af op het Kardinaal Cardijnplein, in het centrum van Bornem  ©  Joris Herregods

Man gooit brandblusapparaat tegen hoofd van gemeenteraadslid: tien maanden cel geëist

Bornem -

Het Openbaar Ministerie heeft tien maanden cel en een boete van 400 euro gevorderd tegen een Bornemnaar die twee jaar geleden in het wilde weg met een brandblusapparaat gooide. Dat kwam tegen het hoofd van gemeenteraadslid Lana D’hertefelt (Vlaams Belang) terecht. De vrouw raakte daarbij gewond en liep onder meer een letsel aan haar oog op, waardoor ze een verminderd zicht heeft.

Theo Derkinderen

LEES OOK. Gemeenteraadslid (28): “Plots kreeg ik een brandblusapparaat tegen mijn hoofd geslingerd”

De feiten speelden zich op 15 december 2019 af. Toen had het gemeenteraadslid een bezoekje gebracht aan de kerstmarkt in Branst en wou de avond afsluiten in een café op het Kardinaal Cardijnplein in Bornem. Toen ze buiten met een vriendin een sigaretje aan het roken was, zag ze hoe er iets verderop een man naar een andere persoon liep en een brandblusapparaat op hem leeg spoot.

Lana riep dat ze moesten ophouden en draaide zich opnieuw om naar haar vriendinnen. “En toen gooide de man met het brandblusapparaat. Dat kwam tegen het hoofd van mevrouw D’hertefelt terecht. Zij liet zich verzorgen in het ziekenhuis en heel snel bleek dat ze een gekneusd kaaksbeen, krasjes op de ogen en een verminderd zicht had”, zei openbaar aanklager Catherine Van de Heyning.

Lijntje coke

De man die met het brandblusapparaat had gegooid kon door de politie worden geïdentificeerd als Mounir O. “Hij verklaarde dat hij die avond een lijntje coke had gesnoven en iets later een vuistslag kreeg. Daarop was hij zijn brandblusapparaat gaan halen en spoot hij ermee in de richting van de man die hem zou geslagen hebben. Volgens meneer O. kwamen er dan twaalf mensen achter hem gelopen en heeft hij het brandblusapparaat naar zijn achtervolgers gegooid. Maar dat belandde dus tegen de vrouw.”

Lana, hier op een foto van vlak na de feiten, raakte gewond aan het oog en heeft sinds het voorval ook last van een verminderd zicht. ©  rr

Het Openbaar Ministerie benadrukte dat Mounir O. niet aan zijn proefstuk toe was en al verschillende veroordelingen had opgelopen. Daarom werd er een effectieve celstraf van tien maanden en een boete van 400 euro gevorderd.

Zinloos geweld

Lana D’hertefelt liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. “Voor mijn cliënte had dit een gezellig avondje moeten worden met een leuke afsluiter op café. Helaas is dat helemaal anders uitgedraaid”, zei advocate Sylke Vankeerberghen. “Ze is in het ziekenhuis beland en ondervindt tot op vandaag nog steeds hinder van het voorval. Ze hoopt dat haar zicht niet verder achteruit gaat. Het voorval heeft een enorme impact op haar gehad. Het ging om een geval van puur zinloos geweld.”

Er werd een schadevergoeding van ruim 3.000 euro gevorderd.

Beklaagde Mounir O. daagde niet op voor zijn proces en liet een advocate voor hem pleiten. “Die avond heeft meneer O. zijn toevlucht gezocht in alcohol en cocaïne. Met alle gevolgen van dien. Hij geeft alles toe en zegt dat hij het brandblusapparaat in een impulsieve bui heeft gegooid. Hij is aangedaan en betreurt alles enorm”, reageerde de strafpleitster, die ook onderstreepte dat haar cliënt ondertussen vast werk heeft gevonden. Ze vroeg om geen effectieve straf op te leggen en stelde onder meer een werkstraf voor.

Vonnis valt op 17 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen