Gouverneur Cathy Berx van Antwerpen vraagt Nederlanders met aandrang niet naar ons land te komen

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx vraagt met aandrang aan de Nederlanders om nu niet naar hier af te zakken. In Nederland gingen onder meer niet-essentiële winkels en de horeca dicht. Hierdoor kwamen afgelopen weekend massaal veel Nederlanders naar Antwerpen en de grensregio. "Respecteer de maatregelen van je eigen land en zak niet af naar hier", vraagt Berx.

Antwerpen en sommige gemeenten langs de grens werden het afgelopen weekend overspoeld door Nederlanders. Het onderwerp kwam vanmorgen dan ook ter sprake tijdens een overleg van gouverneur Berx met de burgemeesters van de provincie Antwerpen dat regelmatig wordt gehouden. De grenzen blijven open maar de gouverneur vraagt aan de Nederlanders om zich te houden aan de maatregelen zoals ze gelden in hun eigen land.  

"Steek niet de grens over om op café of restaurant te gaan. Kom hier nu ook niet winkelen", zegt Berx. "De druk op de zorg blijft groot en de besmettingen moeten verder naar beneden, zeker met de oprukkende omikronvariant. We weten nog niet voldoende wat daar de effecten zullen van zijn. Ik vraag de Nederlanders om op hun tanden te bijten. Nadien zijn ze opnieuw van harte welkom maar dit is niet het moment om naar hier te komen."  

De organisatoren die feestbussen inleggen vanuit Nederland zullen ook worden aangemaand om dat nu niet te doen. Er is overleg met Nederland om de nodige stappen te zetten, zegt Berx.

Als de Nederlanders de maatregelen respecteren, kan er geen probleem zijn
Nico Volckeryck, voorzitter NSZ-Antwerpen

Intussen reageert de Antwerpse afdeling van zelfstandigenorganisatie NSZ verbaasd op de uitspraken van de Antwerpse gouverneur. “Vanuit Buitenlandse Zaken worden er momenteel geen extra maatregelen opgelegd voor Nederlanders die naar België komen", zegt voorzitter Nico Volckeryck. "Waarom moet gouverneur Berx dan een oproep doen? Uiteraard moeten we voorzichtig blijven maar zolang de Nederlandse bezoekers de huidig geldende maatregelen naleven, kan er geen probleem zijn. Voor de ondernemers zijn dit cruciale dagen en we zouden dan graag een beleid zien, gebaseerd op feiten en niet op veronderstellingen."

Meest gelezen