©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Watz vraagt bescherming tegen schuldeisers: wat moeten klanten doen? En kunnen ze zonder stroom vallen?

De elektriciteit- en aardgasleverancier Watz kan als gevolg van de hoge energieprijzen niet voldoen aan zijn contractuele verplichtingen tegenover Fluvius en heeft bij de rechtbank tijdelijke bescherming gevraagd tegen schuldeisers. Maar wat betekent dat voor de 20.000 klanten van het bedrijf? Zullen zij zonder energie komen te vallen?

Laurence Torck

LEES OOK. Mega sluit overeenkomst met Antwerpse leverancier Watz en doet alle klanten aanbod voor overname

Wat is er precies aan de hand met Watz?

“De niet voorzienbare explosie van de energieprijzen noopt mij tot een hartverscheurende boodschap. De marktomstandigheden hebben ons verplicht om een aanvraag tot tijdelijke bescherming tegen schuldeisers in te dienen bij de rechtbank”, klonk het maandag in een persbericht van CEO Gert Haubrechts.

Haubrechts benadrukt dat het in tegenstelling tot de Vlaamse Energieleverancier niet gaat om een faillissement. “Dit willen we ten alle tijden vermijden, vandaar deze beslissing”, zegt Haubrechts. Klanten zijn dus hun voorschot niet kwijt en de eindafrekeningen zullen gewoon opgemaakt en vereffend worden. “En als iedereen zijn verplichtingen naar ons toe nakomt, zullen wij ook al onze verplichtingen naar al onze klanten kunnen nakomen”, klinkt het nog.

LEES OOK. Nu komen de fouten aan het licht: faillissement Vlaamse Energieleverancier legt mankementen in systeem bloot

Zullen klanten hierdoor zonder stroom vallen?

Doordat Watz niet kon voldoen aan de contractuele verplichtingen tegenover Fluvius, kan Watz vanaf dinsdag 21 december geen elektriciteit en gas meer leveren aan zijn klanten in Vlaanderen.

Dit wil echter niet zeggen dat alle 20.000 klanten van Watz plots zonder stroom zullen vallen. Want net als bij het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier zal ook in dit geval Fluvius optreden als onmiddellijke noodleverancier. Vanaf 21 december neemt het de levering van elektriciteit en/of aardgas over.

Dit gebeurt automatisch en is van toepassing tot 21 januari 2022. Tot dan hebben klanten de tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier. Gebeurt dat niet, dan kunnen klanten wel degelijk zonder stroom vallen. Al kunnen huishoudens niet afgesloten worden tussen 1 december en 1 maart.

Wat moeten klanten nu doen?

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) raadt klanten aan om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een nieuwe leverancier. Dit kan ook best gebeuren voor 21 januari 2022 want de prijs die je bij Fluvius in zijn rol als noodleverancier betaalt, is hoger dan het huidige aanbod op de markt. Klanten zullen van Fluvius trouwens geen voorschotfacturen krijgen, maar enkel een slotfactuur omdat het opereert als noodleverancier. Die voorschotfacturen krijgen klanten eens ze de overstapt gemaakt hebben naar een andere leverancier.

Watz kwam zelf ook met een oplossing door een akkoord te sluiten met Mega. “Alle klanten van Watz krijgen vandaag een mailtje hierover. Het doel van Watz was om goede voorwaarden te bekomen voor iedereen, wat niet altijd kan als dat individueel gebeurt. Maar de voorwaarden zijn nu zelfs beter”, zegt Elsie Van Linthout die instaat voor de communicatie bij Mega. Wat de voorwaarden precies zijn, wilde Mega niet uit de doeken doen.

Maar dat Watz een regeling heeft kunnen treffen met Mega, wil niet zeggen dat ze automatisch klant worden bij die laatste. “De klanten krijgen de optie zich bij Mega aan te sluiten, dat kunnen ze doen door op in de mail op de knop ‘bevestiging’ te drukken. Op dat moment geven ze dan de toestemming om hun klantengegevens over te zetten.” De VREG waarschuwt echter dat dit niet hetzelfde is als een overname en de prijsvoorwaarden van het huidig contract niet behouden wordt. De VREG raadt daarom aan om niet meteen in te gaan op de aanbieding maar om te kijken naar het volledige aanbod op de markt.

Hoe kies ik een nieuwe energieleverancier?

Met behulp van de V-test® kunnen klanten van Vlaamse Energieleverancier een weloverwogen keuze maken. De kans is groot dat de prijs van hun nieuw contract hoger is dan wat zij gewoon waren. Dat komt omdat de energieprijzen op dit moment veel hoger zijn dan een aantal maanden geleden