Licht op groen voor vaccinatie van kinderen vanaf vijf jaar. © TV Limburg

Groen licht voor vaccinatie 5 tot 11-jarigen: hoe gaat dat in zijn werk en is het veilig?

De ministers van Volksgezondheid hebben maandag het licht op groen gezet voor de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar. Maar hoe gaat dat in zijn werk? En waarom is het voordelig om jouw kinderen te laten vaccineren? Wij beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Nunzia Petralia

Met welk vaccin zullen de kinderen gevaccineerd worden?

De vaccinatie zal momenteel enkel gebeuren met het vaccin van Pfizer/BioNTech voor kinderen. Het bestaat uit twee dosissen met een tussenperiode van 3 weken.
Het vaccin voor kinderen verschilt in feite niet van het vaccin voor volwassenen, er zit alleen minder mRNA in. Zo zit er in een vaccin voor volwassenen 30 microgram mRNA tegenover 10 microgram in een vaccin voor kinderen. “De reden hiervoor is dat kinderen een scherper immuunsysteem hebben”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Het zorgt er ook voor dat de kans op bijwerkingen kleiner is.”

In welke volgorde verloopt de vaccinatie?

Zoals bij de volwassenen komen ook hier eerst kinderen met onderliggende aandoeningen aan de beurt. Het gaat hier onder andere om kinderen met chronische nierziekte, hematologische kankers, het Syndroom van Down, immuunstoornissen, actieve HIV/AIDS, bepaalde zeldzame ziekten en transplantatiepatiënten. Huisartsen en kinderartsen zullen deze kinderen identificeren. Daarna volgt de rest van de 5 tot 11-jarigen.

Kinderen worden niet snel ziek van corona, is het dan wel nodig om kinderen te vaccineren?

“Het is waar dat kinderen maar heel af en toe ziek worden als ze besmet zijn met corona”, zegt Van Gucht. “Maar hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter we de epidemie onder controle kunnen houden. Ik begrijp dat het ethisch moeilijk kan liggen bij sommige ouders want eigenlijk vaccineren we kinderen om volwassenen te beschermen. Maar er is berekend dat de vaccinatie van kinderen de verspreidingssnelheid van corona met 15 procent kan doen afnemen.”

Steven Van Gucht ©  Marc Gysens

Waarom is het dan voordelig om kinderen te vaccineren?

“Ten eerste om het welzijn en de ontwikkelingskansen van kinderen te beschermen”, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). “Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder snel en minder breed corona zich kan verspreiden onder de bevolking. Dat betekent dat klassen en scholen veel minder snel in quarantaine moeten en jeugdactiviteiten makkelijker kunnen doorgaan. Ten tweede beschermt de vaccinatie van kinderen ook ouders, grootouders en vele andere mensen. Verder kan een vaccin ook de gezondheid van kinderen zelf beschermen. Kinderen worden misschien niet snel ziek als ze besmet zijn met corona, toch is er een klein risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopnames bij kinderen. Ten slotte is immuniteit door vaccinatie beter dan immuniteit door besmetting.”

Is het nuttig om kinderen te vaccineren met een vaccin dat nog niet aangepast is aan omikron?

Volgens Van Gucht is het zeker nuttig om kinderen al te vaccineren met het Pfizervaccin, ook al is het vaccin nog niet aangepast aan omikron. “We tasten nog in het duister wat omikron betreft, maar als we wachten met het vaccineren van kinderen tot er een nieuw vaccin is, is het al te laat. Het is zeker nog drie maanden wachten op zo’n vaccin en tegen dan is de piek van de omikrongolf waarschijnlijk al achter de rug. Trouwens, momenteel is de deltavariant nog dominant en daartegen helpt het vaccin al zeker wel.”

Is het vaccin helemaal veilig voor kinderen?

“De pediatrische vaccins zijn gecontroleerd door het Europees Geneesmiddelen agentschap (EMA), maar ook de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie hebben bevestigd dat het vaccin zeer veilig is”, zegt Beke. “Bijwerkingen kunnen wel nog altijd voorkomen, maar zijn ongeveer hetzelfde als bij volwassenen”, zegt Van Gucht.

Vanaf wanneer zullen kinderen worden gevaccineerd?

De uitnodigingen worden vanaf dinsdag verzonden. Dat wil zeggen dat de eerste prikken eind dit jaar al worden gezet.

Is het verplicht?

Het vaccin voor kinderen is, net zoals het vaccin voor volwassenen, niet verplicht.

Zullen kinderen ook een Covid Safe Ticket (CST) moeten hebben om deel te nemen aan bepaalde publieke activiteiten?

Nee, dat is zelfs absoluut uit den boze, klinkt het bij minister Beke.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer