©  ISOPIX

Federale topministers zitten bijeen over kernuitstap: “Goede doorbraak is het doel”

Het federale kernkabinet vergadert maandagavond in Brussel over de kernuitstap. Of het vanavond nog tot een definitieve beslissing komt is onzeker, maar “een goede doorbraak is het doel”, luidt het in regeringskringen.

Bron: BELGA

De federale vicepremiers, aangevuld met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) zitten sinds iets na 19 uur samen in de Wetstraat 16. Op tafel ligt de definitieve sluiting van de kerncentrales in 2025. Dat dossier zet de Vivaldi-coalitie al een tijdje onder hoogspanning, vooral omdat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich mordicus tegen een volledige kernuitstap blijft verzetten.

Bij aankomst aan de 16 legde alleen Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet een verklaring af aan de pers. “Ik hoop dat we een oplossing zullen hebben”, zei hij. “We moeten de toekomst voorbereiden, en dat doet minister (van Energie, nvdr) Van der Straeten van bij het begin uitstekend.”

“Zeker plan A”

Gilkinet bevestigde dat het wat hem betreft “zeker plan A” moet worden. Dat staat voor de volledige sluiting van alle kerncentrales in 2025. ‘Plan B’ staat dan voor de verlenging van de levensduur van de jongste reactoren, Doel 4 en Tihange 3. Er liggen mogelijk ook nog andere oplossingen op tafel, zoals een wetswijziging waardoor er gekeken kan worden naar nieuwe gascentrales in Manage of Seraing. Die moeten een eventueel wegvallen van de nog te bouwen gascentrale in Vilvoorde - waarvoor Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir de vergunning weigerde - dan opvangen. 

Premier Alexander De Croo hield tot nog toe altijd vast aan de deadline van eind dit jaar. Maar of er ook vanavond al een oplossing uit de bus komt, is lang niet zeker. “Na 20 jaar besluiteloosheid liggen alle elementen op tafel om een beslissing te nemen die 100 procent zekerheid geeft over bevoorrading en betaalbaarheid”, klonk het maandagochtend bij een regeringsbron. Een andere houdt het op “een goede doorbraak”, maar stelt dat er vanvond “geen deadline is”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer