Op de deels afgesloten dijk tussen twee bruggen worden parkeerplaatsen aangelegd voor de bezoekers van de Historische Scheepvaartsite Tivoli.  © Mark DREESEN

Toerisme

Historische Scheepvaartsite Tivoli in Dilsen-Stokkem krijgt 30 extra parkeerplaatsen

DILSEN-STOKKEM -

Het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem gaat 30 extra parkeerplaatsen voorzien in de Historische Scheepvaartsite Tivoli. “De nieuwe parkeerplaatsen worden aangelegd op een bestaande dijk dwars over het toeristische schiereiland in Lanklaar,” zegt burgemeester Sofie Vandeweerd (Open Vld).

Mark Dreesen

“Steeds meer mensen zoeken in deze periode wandelgebieden op waar je rustig kan wandelen en waar geen massatoerisme is,” vertelt burgemeester Sofie Vandeweerd. “De Historische Scheepvaartsite Tivoli heeft water en historische panden met een verhaal. De scheepvaart maakte de deelgemeente Lanklaar groot. Sinds de tv-serie Beau Séjour heeft deze site aan toeristische aantrekkingskracht gewonnen. Er zijn parkeerplaatsen voor wagens, maar te veel auto’s in een historische site is niet aantrekkelijk voor wandelaars.”

“Er bestond een mogelijkheid om extra parkeerplaatsen te creëren,” aldus schepen Kelly Issaris (Open Vld) van Ruimtelijke Ordening. “Tussen de toenmalige draaibrug en de brug over de nieuwe Zuid-Willemsvaart werd in 1934 een hoge dijk aangelegd. Deze dijk is altijd de toegangspoort van Lanklaar geweest. Later is deze dijk omwille van de verkeersveiligheid afgesloten. De dijk is altijd behouden in het landschap, maar heeft enkel nog de functie van een breed fiets- en wandelpad. Omdat het om een gemeentelijke weg gaat, kunnen we op dit traject dertig bijkomende parkeerplaatsen creëren. Met nieuwe parkeerplaatsen bieden we plaats aan de wandelaars die hier tot rust willen komen. Minder auto’s binnen de site is ook een opwaardering van deze historische kern. Eerder besliste Wegen en Verkeer al om alle verkeersborden uit de historische scheepvaartsite weg te halen. Verkeersborden horen niet thuis in een historisch centrum. Om die reden werden ook de agglomeratieborden op de brug weggehaald. We willen de nieuwe parkeerplaatsen zo snel mogelijk aanleggen, maar om witte lijnen te schilderen op de dijk moet het minstens 10 graden zijn. De parkeerplaatsen worden aangelegd achter het Brugwachtershuisje tot vlak voor de bocht in de dijk richting Boslaan.” (mmd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer