Paul Beloy: “Iemand die een zwarte speler ‘aap’ noemt naar Kazerne Dossin sturen, dat heeft weinig zin.” © BELGAIMAGE

Paul Beloy (64): “Witte voetbalbonzen weten niet hoe ze met racisme moeten omgaan”

Antwerpen -

“Vincent Kompany had met zijn volledige elftal van het veld mogen stappen tijdens de wedstrijd. Dat zou pas indruk gemaakt hebben”, zegt Paul Beloy (64). De oud-speler van onder andere Beerschot en KV Mechelen is ook hard voor Belgische voetbalbond en de Pro League.

LEES OOK. Het Belgische voetbal in vrije val: het ene buitensporige incident na het andere

“De top van het Belgisch voetbal bestaat uit witte mensen die geen idee hebben wat ze moeten doen om racisme aan te pakken. Die blanke en grotendeels mannelijke meerderheid in de voetbalbond moet doorbroken worden”, zegt Paul Beloy.

Beloy, die in de jaren 70 een van de eerste zwarte voetballers op Vlaamse velden was, en meer recent het boek Vuile zwarte schreef, over racisme in het voetbal, is het heel duidelijk moe. In het voorjaar publiceert hij een tweede boek over dit maatschappelijk probleem.

De oud-voetballer hekelt het feit dat er pas aandacht aan racisme in het stadion wordt besteed als een monument zoals Vincent Kompany zich laat gelden. “Hierover praten heeft geen zin meer. Ik praat er al jaren over en ik zie geen enkele verandering. Waarom bel je me trouwens nu en niet wanneer Aboubakary Koita van Sint-Truiden wordt beschimpt? Denk je dat dat minder erg is voor die mens, voor zijn kinderen, voor zijn gemeenschap?”

Opstappen

“Kompany was beter tijdens de wedstrijd opgestapt, dan had de voetbalbond zich nu niet langer kunnen verstoppen en konden ze niet anders dan maatregelen nemen. Desnoods door de wedstrijd opnieuw te laten spelen.”

Volgens Paul Beloy missen de straffen, die aan racistische uitspraken verbonden zijn, hun effect. “Precies omdat de voetbalbond uit witte mensen bestaat die geen affiniteit hebben met de problematiek.”

Beloy zegt niet te begrijpen dat de Pro League dit zelf niet ziet. “In Kazerne Dossin wordt getoond welke lijdensweg Joden in het verleden hebben doorstaan. Iemand die racistische uitlatingen doet tegenover zwarte spelers, moet je daar niet naartoe sturen. Ik verwacht toch iets meer creativiteit.” (pvdp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER