Politie zet nieuwe technologie in om drugkoeriers te vatten langs E17 in Marke

De federale politie, de douane en de politiezone Grensleie hebben in Marke een politiecontrole gehouden met focus op drugkoeriers en drugtransporten. Daarbij werd gebruik gemaakt van een nieuw systeem dat helpt om meer gericht voertuigen te controleren. Het systeem analyseert data van wegcamera's en alarmeert politieploegen ter plaatse over verdachte voertuigen.

Vanavond heeft de politie een drugcontroleactie gehouden op de E17 ter hoogte van het benzinestation in Marke. Om efficiënt te kunnen werken, maakte de politie gebruik van een nieuw systeem dat data van ANPR-camera's analyseert. Daarbij stuurt het systeem de ploegen ter plaatse een signaal wanneer er een mogelijk verdacht voertuig hun richting uitkomt. Het gaat dan om voertuigen die bijvoorbeeld eerder gebruikt zijn bij drugtransporten of die eigendom zijn van iemand die gekend is voor drugfeiten. Het nieuwe systeem moet zorgen voor een meer doeltreffende controle van voertuigen en een grotere pakkans van drugkoeriers.

"We zien een enorme toename in verborgen ruimtes in voertuigen, en zo kunnen we de pakkans vergroten", zegt Vincent Van Quickenborne, federaal minister van Justitie in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Aan de actie in Marke werkt een gespecialiseerd team mee van de Scheepvaartpolitie dat swaps kan nemen en ploegen van de Wegpolitie die auto's en vrachtwagens afleiden naar het dispositief en de inzittenden controleren. De douane is ter plaatse met een backscatter, een bus met een scanner die goederen in verborgen ruimtes kan detecteren. "De ervaring leert dat drugdistributienetwerken die ruimtes vaak gebruiken om drugs in te verstoppen. Dat de controles op drugtransporten dankzij het informatiegestuurde systeem meer gericht gebeuren, betekent ook dat de middelen van de politie en de douane efficiënter worden ingezet", klinkt het bij de politie.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) ter plaatse. "We bestrijden de drugcriminaliteit op alle fronten. Door het kraken van de SKY-ECC telefoons hebben we de top van deze misdaadnetwerken een zware slag toegebracht, maar evengoed moeten we de drugskoeriers onderscheppen. We zien dat criminelen steeds creatiever worden. Meer en meer bouwen ze hun wagens om en verstoppen ze drugs in verborgen ruimtes. Met politie en douane zijn we even inventief om dit op te sporen. Alle middelen worden ingezet: cameraschild, drughonden, scanners met x-stralen die verborgen ruimtes kunnen ontdekken. Als er aanwijzingen zijn dat de gecontroleerde personen meer dan gebruikershoeveelheden bij zich hebben, dan worden ze in opdracht van het parket gearresteerd, en kan ook hun voertuig in beslag genomen en verbeurdverklaard worden", aldus Van Quickenborne.

Meest gelezen