©  BELGA

Emmanuel André waarschuwt voor zorgparadox: “Eerste lijn dreigt overspoeld te worden”

In tegenstelling tot bij eerdere coronagolven is het nu de eerstelijnszorg die geconfronteerd dreigt te worden met enorme drukte door de vele coronapatiënten. Daarvoor waarschuwt viroloog Emmanuel André op Twitter.

gjs

Een zorgparadox, noemt Emmanuel André (KU Leuven) het. Tijdens de eerste coronagolven waren de ogen vooral gericht op de bezettingsgraad van de bedden op intensieve zorg - waar het vandaag ook nog steeds bijzonder druk is - maar dankzij de vaccinatiecampagne en de verworven immuniteit zal die focus veranderen. Minder besmette mensen zullen acute zorg nodig hebben, aldus André.

En dus gaat de drukte elders liggen. “Omdat het aandeel besmette mensen dat ernstig ziek wordt heel laag zal zijn, zal de eerstelijnszorg paradoxaal genoeg veel meer moeten werken. Daar worden alle besmette mensen opgevangen.” Verzadiging dreigt volgens André dan ook op het niveau van de eerste lijn, bij huisartsen en bij testing & tracing dus. “Het zou best kunnen dat de tweede lijn - de ziekenhuizen - niet eens vol geraakt.”

André raadt aan erover na te denken welke rol we die eerstelijnszorg willen geven, en of alle besmette en risicovolle mensen daar getest en gevolgd moeten worden. “Hun aantal zal nieuwe hoogten bereiken. Maar we zijn nog niet zover dat we verantwoord kunnen loslaten. Omdat er nog te veel kwetsbare mensen zijn die onvoldoende zijn ingeënt, en omdat we nog niet alles weten over de virulentie van Omicron is als het in onze samenleving explodeert. We bevinden ons in een fase waarin we moeten vertrouwen op onze collectieve intelligentie, die ons in staat stelt om ons gedrag snel en effectief aan te passen om dit aanwezige risico te voorkomen en te beheersen.”

Afsluiten doet hij met een half positieve noot. “We gaan er geraken. Opnieuw.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.