Lorin Parys vraagt correctie van overheidscampagne rond vaccinatie bij kinderen

 ©  ISOPIX

Vlaams parlementslid voor N-VA Lorin Parys vraagt dat minister van Welzijn Wouter Beke een overheidscampagne rond de vaccinatie van kinderen intrekt en corrigeert. De campagne spoort ouders aan hun kinderen te laten inenten tegen het coronavirus, maar weerspiegelt niet het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en bevat fouten, zegt Parys. ‘Dat is koren op de molen van antivaxers.’

blg

De ministers van Volksgezondheid zetten maandag het licht op groen om het coronavaccin van Pfizer/BioNTech in te zetten bij kinderen van vijf tot en met elf jaar. Die beslissing volgt op een reeks adviezen van het Europees Geneesmiddelenagentschap, de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-Ethiek.

Op www.laatjevaccineren.be, een website van de Vlaamse overheid, staat een flyer voor ouders met informatie over de vaccinatie van kinderen. Die flyer spoort ouders ook aan hun kinderen te laten inenten. ‘Beter beschermd, da’s blijven leren, sporten en spelen’, klinkt het onder meer, en ‘vier redenen om je kind te vaccineren’.

N-VA-parlementslid Lorin Parys vraagt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om die campagne onmiddellijk in te trekken, tweet hij. Volgens Parys staan er fouten in en weerspiegelt de tekst niet het advies van de Hoge Gezondheidsraad over de vaccinatie bij kinderen.

‘Het vaccin wordt aanbevolen bij kinderen met comorbiditeiten, voor andere kinderen wordt het aangeboden. Dat is een groot verschil’, legt hij uit aan Belga. Daarnaast staat er onder meer ook te lezen dat immuniteit door vaccinatie beter en langduriger is dan door besmetting, terwijl het net omgekeerd is, zegt Parys, en zegt de flyer niets over de omikronvariant, waar tot nog toe weinig over geweten is en al zeker niet bij kinderen.

‘Ik geloof in vaccinatie als een dijk tegen het coronavirus, maar de overheid moet de ouders die zelf moeten beslissen wel correct en betrouwbaar informeren’, aldus Parys. ‘Anders is dat koren op de molen van antivaxers.’

Bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid wordt benadrukt dat de website en folder informatief opgesteld zijn en vaccinatie wel degelijk vrijwillig is en blijft. ‘Dat wordt ook op de website en in alle folders benadrukt en is vandaag ook door de verschillende ministers toegelicht’, klinkt het.

Fouten staan er volgens Zorg en Gezondheid niet in. ‘De volledige campagne is uitgewerkt in overleg met verschillende experten, die ook de teksten hebben nagekeken. De informatie die erin staat klopt.’ De folder aanpassen zal dus niet gebeuren.