© BELGA

Celstraf en werkstraffen voor drietal dat transvrouw aanviel op straat

Antwerpen -

Drie jonge mannen zijn veroordeeld voor het aanvallen van een transvrouw op straat in Antwerpen-Noord. Het slachtoffer werd met eieren bekogeld en kreeg klappen en trappen te incasseren.

De feiten speelden zich op 7 oktober 2020 af in de Pothoekstraat in Antwerpen-Noord. Het slachtoffer was op stap met haar vriend en kwam voorbij een groepje mannen die haar volgens haar verklaring begonnen uit te schelden voor ‘kontgever’ en ‘vuile transgender’. Op camerabeelden was te zien dat Tijani T. (27) haar als eerste viseerde. “Hij bespuwde het slachtoffer en gooide twee keer met zijn pantoffel”, aldus de rechtbank. Het kwam tot een discussie tussen het slachtoffer en T. waarbij die laatste zich omdraaide en zijn bloot achterwerk toonde. 

De beelden toonden vervolgens een voorbijganger die eieren uitdeelde aan Oussama M. (27) en twee minderjarigen, zij gooiden ermee in de richting van het slachtoffer. “Zij gaf de indruk hen te filmen”, zegt de rechtbank. De geviseerde transvrouw wilde vervolgens wegwandelen maar werd plots aangevallen door Abdelilah M. (26) die haar volgens de rechtbank tegen het hoofd sloeg. Oussama M. trapte haar op zijn beurt tegen het hoofd, werkte haar tegen de grond en trapte dan nog eens tegen haar hoofd. Een minderjarige nam de gevallen gsm van de transvrouw mee en gooide die aan diggelen.

De rechtbank tilt zwaar aan de feiten. “Dat beklaagden hun slachtoffer in het bijzonder viseerden omwille van haar geslachtsverandering, maakt de feiten des te verwerpelijker en een sterk ontradend signaal is dan ook aangewezen”, luidt het. De drie mannen werden schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen met een verzwarende omstandigheid, van diefstal van de gsm werden ze vrijgesproken.

Aanstoker Tijani T. en Abdelilah M. werden veroordeeld tot een werkstraf van 80 uren en een boete van 800 euro. Voor Oussama M., die verstek liet, sprak de rechtbank een celstraf van een jaar en een boete van 800 euro uit. (sare)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen