Japanse premier Fumio Kishida

Japan executeert drie terdoodveroordeelden, eerste executies onder premier Kishida 

Japan heeft drie ter dood veroordeelde gevangenen geëxecuteerd. Dat hebben lokale media gemeld op basis van bronnen waaronder het ministerie van Justitie. Het zijn de eerste executies die het land heeft uitgevoerd sinds 2019 en die onder het bewind gebeuren van de Japanse premier Fumio Kishida.

Japan heeft de drie gevangenen geëxecuteerd door ophanging. Een van geëxecuteerde gevangenen was de 65-jarige Yasutaka Fujishiro, de man vermoordde in 2004 zeven mensen, onder wie zijn tante en buren. Ook de 54-jarige Tomoaki Takanezawa en 44-jarige Mitsunori Onogawa werden door ophanging om het leven gebracht. De mannen vermoordden in 2003 twee werknemers van een casino, dat heeft het ministerie van Justitie bevestigd.

Op een persconferentie zei de minister van Justitie Yoshihisa Furukawa dat het "om extreem wrede daden gaat, waarbij om egoïstische redenen kostbare levens werden geëist". Furukawa voegde nog toe: "Als minister van Justitie heb ik hun executies goedgekeurd, nadat ik telkens uiterst zorgvuldig alle overwegingen in acht heb genomen."

Executies altijd door ophanging

In Japan worden alle executies uitgevoerd door ophanging. Gevangenen worden vaak slechts enkele uren op voorhand op de hoogte gebracht van wanneer hun executie exact zal plaatsvinden. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International krijgen de families van de gevangenen meestal pas bericht nadat de ophanging heeft plaatsgevonden.

Mensenrechtenorganisaties: "Schaf praktijk af"

Mensenrechtenorganisaties protesteren al langer tegen het gebruik van de doodstraf in Japan, ook tegen de manier waarop ze wordt uitgevoerd. Ze eisen dat deze "praktijken afgeschaft worden".

De recente benoeming van premier Fumio Kishida was een kans om vooruitgang te boeken op het gebied van de mensenrechten in Japan

Amnesty International

Het zijn ook de eerste executies onder Kishida, hij werd in oktober aangesteld als nieuwe premier. "De recente benoeming van premier Fumio Kishida was een kans om vooruitgang te boeken op het gebied van de mensenrechten in Japan. Maar de weerzinwekkende hervatting van de executies vandaag is een vernietigende aanklacht tegen het gebrek aan respect van deze regering voor het recht op leven", zegt Chiara Sangiorgio, adviseur van Amnesty International.

"Na twee jaar zonder executies voelt dit als een gemiste kans voor Japan om langverwachte stappen te nemen om de wrede praktijk van de doodstraf af te schaffen."

Meer dan 100 terdoodveroordeelden

Er zijn momenteel meer dan honderd terdoodveroordeelden in het land. Er gaan gewoonlijk vele jaren voorbij tussen het vonnis en de effectieve uitvoering ervan door ophanging.

De laatste executie dateert uit december 2019. Het ging om een Chinese man die werd veroordeeld voor de moorden op vier familieleden in het zuidwesten van het land in 2003.

Maar een recent onderzoek toont de grote publieke steun voor de doodstraf in Japan, ondanks de kritiek uit het buitenland.

Meest gelezen