Copyright Belga Image

Coronavaccins bij Aperam in Genk moet de boostercampagne versnellen: "Eerste dag is al een overrompeling"

Het staalbedrijf Aperam in Genk is één van de negen bedrijven waar vandaag coronavaccins gezet worden. Het gaat om een proefproject om te vaccineren op plaatsen waar meer dan 1.000 mensen zijn, met als bedoeling zo de boostercampagne te versnellen.

De boostercampagne schakelt een versnelling hoger en dat is nodig met de opkomst van de omikronvariant die zich razendsnel verspreidt. Zo werden in Genk de eerste boosterprikken uitgedeeld aan de werknemers van het bedrijf Aperam. Ingenieur Bruno De Smet kreeg als een van de eersten zijn prik vandaag: “Ik ben erop ingegaan omdat ik ze hier sneller krijg dan mijn afspraak via de overheid. Ik had pas een afspraak op 10 januari en die ga ik nu annuleren, want dit was veel sneller. En het is natuurlijk veel gemakkelijker omdat ik hier vandaag ben en dat ik mij nu voor de boosterprik niet hoef te verplaatsen.”

Ik merk echt wel dat diegene die gevaccineerd zijn, echt wel minder ziek zijn.

Annemie Delamper, bedrijfsarts

Er worden vandaag tussen de 170 en de 190 boostervaccins geplaatst. In totaal kwamen er al 370 aanvragen binnen van de 1.200 werknemers.  Bedrijfsarts Annemie Delamper is dan ook tevreden over de opkomst: "Ik merk echt wel dat diegenen die gevaccineerd zijn, echt wel minder ziek zijn. Dat merk ik duidelijk. En ik hoop dat met de boosterprik er nog meer mensen minder ziek zullen vallen.” De verspreiding van de omikronvariant baart de bedrijfsarts wel wat zorgen: “Ik ben er niet echt gerust in", zegt ze. "Ik ben niet bang dat mensen ziek worden, maar wel voor de besmettelijkheid van deze variant”, voegt ze er aan toe.

Overrompeling

Vandaag was het de eerste dag dat er geprikt werd bij Aperam. Ook voor de volgende dagen ziet het goed uit want de aanvragen blijven binnenkomen. "Het is een overrompeling. We zullen een viertal dagen moeten prikken om alle aanvragen te kunnen verwerken. Het is wel een serieuze belasting voor de medische dienst, maar ik ben blij dat we het kunnen doen", zegt Delamper.

Meest gelezen