©  belga

Nieuwe records voor Belgische stroomprijzen

De stroomprijzen schieten opnieuw omhoog. Piekende gasprijzen, problemen met de Franse kerncentrales, amper productie uit wind en koude temperaturen leiden tot nieuwe recordprijzen op de stroommarkt.

mtm
Bron: BELGA

Op de groothandelsmarkt bedraagt de forwardprijs voor 2022 nu 265 euro per megawattuur. Dat is de prijs die wordt gevraagd om volgend jaar stroom te leveren. Het gaat om een nieuw record. Op de kortetermijnmarkt schieten de prijzen ook omhoog: vandaag moet 620 euro/MWh worden betaald voor levering tussen 17 en 18 uur.

Vooral de stijgende gasprijs stuwt de stroomprijzen. De levering van aardgas via de Yamal-pijpleiding, die loopt van Rusland naar Duitsland, is dinsdag gestopt. Dat zorgt voor een gasprijs van 163 euro/MWh: een absoluut record. 

Daarnaast is er weinig wind, vrij koud en liggen enkele Franse kerncentrales onverwacht uit. Dat zorgt ervoor dat Frankrijk stroom invoert aan hoge prijzen.

De historisch hoge stroom- en gasprijzen maken dat steeds meer kleine leveranciers omvallen. Maandag moestWatz naar de rechtbank stappen om bescherming tegen schuldeisers te vragen. Het is al de derde leverancier op korte termijn die in financiële problemen komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer