De rechtbank in Turnhout boog zich over een zaak waarbij een dreumes wat cannabis innam en naar het ziekenhuis moest. © BERT DE DEKEN

Meisje (1,5) naar ziekenhuis na inname rondslingerende hasj: vader riskeert veroordeling

Turnhout -

Een meisje van amper 1,5 jaar belandde vorig jaar in het ziekenhuis van Turnhout nadat ze per ongeluk wat cannabis had ingenomen. De 28-jarige vader die de cannabis had laten rondslingeren, riskeert een veroordeling. “De gevolgen hadden veel erger kunnen zijn”, zei openbare aanklager Bjorn Vervoort.

Bart Van den Langenbergh

G.I. moest zich dinsdag voor de rechter verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen aan zijn eigen dochtertje en voor het bezit van verdovende middelen. Het schrijnende verhaal startte op 7 mei van dit jaar nadat de moeder van een 2-jarig meisje bij de politie een klacht indiende tegen de twintiger, intussen haar ex-partner. “De vrouw had enkele maanden eerder op haar werk een paniekerige telefoon gekregen van de man over hun dochtertje. Ze zijn onmiddellijk met het kindje naar het ziekenhuis van Turnhout gereden”, vertelde procureur Bjorn Vervoort in de correctionele rechtbank in Turnhout. “Het meisje was heel afwezig en de dokters vonden sporen van cannabis terug in haar bloed.” Het kindje mocht na verzorging enkele uren later het ziekenhuis weer verlaten en kwam er van af zonder blijvende gevolgen.

Resten hasj

Hoewel de feiten zich al voordeden in 2020 diende de moeder pas het jaar nadien een klacht in, volgens het parket omdat G.I. had gedreigd om het dochtertje af te nemen. Op 5 juni voelden de speurders de vader aan de tand. “Hij verklaarde dat hij die bewuste dag hasj had gebruikt om tot rust te komen en hij voelde zich schuldig”, legde Bjorn Vervoort uit. “Hij vermoedde dat er wat restanten hasj op de grond waren gevallen en dat het meisje die in haar mond had gestoken.”

De man, van Nederlandse afkomst, riskeert ook een straf voor de invoer van drugs. De politie betrapte hem op een bus van Tilburg naar Turnhout met drie gram cannabis, anderhalve gram hasj en ook een hoeveelheid knijpzakjes. De man kreeg hiervoor een minnelijke schikking aangeboden, maar die boete werd niet betaald.

Behandeling

Het Openbaar Ministerie vorderde voor G.I. een celstraf van vijftien maanden met probatiemaatregelen en een boete van 8.000 euro. De aanklager stelde voor dat hij zich laat behandelen voor zijn drugsprobleem en wees de man terecht. “Een jong kind van amper 1 jaar oud werd blootgesteld aan ernstige gezondheidsrisico’s. Gelukkig kwam het meisje er goed van af, maar de gevolgen hadden veel erger kunnen zijn”, zei Bjorn Vervoort.

G.I. was inde rechtbank zonder advocaat aanwezig en betuigde zijn spijt over wat er gebeurd was. Hij is bereid om een behandeling te volgen. De rechter velt een vonnis op 25 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER