De transparante kerstballen met trouwkaartjes in aangevuld met houten trouwlogo's.

Uitgekeken op klassieke kerstboom vol ballen en slingers? Dan is "herinneringsboom" misschien iets voor jou

Vervangt de herinneringsboom binnenkort de klassieke kerstboom? Als het aan communicatiecoach Martiena de Graaf uit Kasterlee ligt alvast wel. Ze heeft een creatief alternatief bedacht voor de clichématige kerstboom met slingers, lichtjes en ballen. In plaats daarvan hangt ze haar boom vol met herinneringen van het afgelopen jaar: “Het houdt herinneringen levendig”

Hoewel er geen enkele wet is die bepaalt wat we in onze kerstboom moeten hangen, laat iedereen zich volgens communicatiecoach Martiena de Graaf vangen aan dezelfde soort lampjes, slingers en ballen. Kerstbomen zoals heel wat mensen die gewend zijn, zien er volgens haar dan ook allemaal ongeveer hetzelfde uit. Om daar tegenin te gaan, komt ze met een alternatief op de proppen: een herinneringsboom. Dat vertelde ze deze middag in “Nieuwe feiten” op Radio 1.

Beluister hieronder het interview met Martiena de Graaf in "Nieuwe Feiten" op Radio 1:

De Graaf deed het idee drie jaar geleden op toen ze op reis was in Canada en er een bezoek bracht aan haar familie. “Zij hadden een kerstboom vol met souvenirs staan waarmee ze verhalen van bepaalde vakanties wilden vertellen. Ik was verkocht aan het idee en besloot meteen een esdoornblad met de vlag van Canada in te slaan.”

“Ik wilde niet langer meedoen aan de traditie van de klassieke kerstboom en ging zelf iets creëren wat bij mij past en herinneringen van het afgelopen jaar laat zien. Toen we gingen snorkelen in Hawaii kocht ik een houten schildpadje en van onze reis in La Gomera in Spanje bracht ik geitenbelletjes mee. Die objecten hingen de afgelopen jaren aan onze boom te schitteren.”

Herinneringen opnieuw beleven

Volgens de Graaf leiden de voorwerpen ertoe dat je herinneringen levendig houdt: “Ik kan naar de winkel gaan en nieuwe kerstballen kopen, daar vier weken naar kijken zonder enige emotie en ze daarna opnieuw een jaar stof laten happen in de kast. Maar nu is dat anders. Elk jaar wanneer ik de souvenirs bovenhaal, beleef ik die prachtige herinneringen opnieuw. Het maakt het inrichten van de boom ook een aangenaam tijdverdrijf.” 

Elk jaar als ik de souvenirs bovenhaal, herbeleef ik de prachtige herinneringen

Martiena de Graaf

Aangezien de Graaf het idee nog maar drie jaar toepast, heeft ze momenteel nog geen al te grote collectie met versieringsmateriaal om de boom elk jaar van nieuwe objecten te voorzien. Al was 2021 wel een gunstig jaar om haar collectie uit te breiden. De Graaf stapte immers in het huwelijksbootje.

De Graaf toont trots haar zelfgemaakte kerstballen.

“Ik had erg veel trouwkaarten over en wilde ze niet zomaar in de prullenmand gooien. Ik schafte me daarom een aantal transparante kerstballen aan waarin in de verknipte kaartjes stak. Op die manier denk ik steeds aan die mooie dag als ik naar mijn herinneringsboom kijk."

Minder spannend jaar is geen probleem

Maar ook voor mensen die een minder geanimeerd jaar achter de rug hebben, is de herinneringsboom een leuk alternatief. “Ook al heb je niet echt iets bijzonders meegemaakt, je kan je boom nog steeds volhangen met de gekste dingen. Het eenvoudigste is natuurlijk een sleutelhanger, maar je kan net zo goed droogbloemen of vlaggen verknippen, ik zeg maar wat.”

Het is anders dan de traditionele kerstboom, maar daarom niet minder tof!

Martiena de Graaf

Tot slot waarschuwt de Graaf nog dat mensen geen schrik hoeven te hebben dat hun boom minder in het oog zal vallen. “Hoewel ik geen clichématige lichtjes of ballen heb hangen, glinstert de boom nog steeds. Iets minder dan de boom zoals we die kennen weliswaar, maar de doorzichtige kerstballen zorgen wel nog steeds voor voldoende schittering als het licht erop staat. Het is anders dan de kerstboom die iedereen gewend is, maar daarom niet minder tof!” 

Meest gelezen