Staatssecretaris Madagaskar overleeft helikoptercrash op zee en zwemt 12 uur om kust te bereiken

In Madagaskar heeft de staatssecretaris van de Gendarmerie, generaal Serge Gellé, een helikoptercrash op zee overleefd. Daarna zwom de man bijna twaalf uur om de kust te bereiken. Een andere passagier overleefde eveneens de crash, twee anderen zijn nog vermist. De helikopter was op weg naar een scheepsramp, waarbij al zeker 64 mensen zijn omgekomen.

De staatssecretaris en drie gendarmes waren in een helikopter op weg naar de stad Antseraka in Madagaskar. In de buurt van die stad vond maandag een schipbreuk plaats, waarbij intussen al 64 doden zijn geteld. 24 mensen zijn nog altijd vermist. 45 mensen konden gered worden. De staatssecetaris was op weg om een bezoek te brengen aan de plaats van de ramp.

Door een nog onbekende oorzaak stortte de helikopter neer in zee. Een van de gendarmes heeft net als de generaal de crash overleefd, twee anderen zijn nog vermist. De zoektocht naar de twee vermisten is nog aan de gang.

"Uit helikopter gekatapulteerd"

Volgens Jean-Edmond Randrianantenaina van het Agence Portuaire Maritime et Fluviale (APMF) "werden de twee mannen uit de helikopter gekatapulteerd en belandden ze beiden in zee". 

Mijn tijd om te sterven is nog niet gekomen, godzijdank

Generaal Serge Gellé

Beide mannen hebben meer dan twaalf uur gezwommen om de kust te bereiken. De resten van de helikopter werden teruggevonden op de bodem van de zee. 

"De staatssecretaris en de gendarme werden afzonderlijk van elkaar gevonden op het strand van Mahambo", verduidelijkt Randrianantenaina.

Staatssecretaris Gellé is erg opgelucht dat hij de helikoptercrash heeft overleefd. "Mijn tijd om te sterven is nog niet gekomen, godzijdank", liet de 57-jarige Gellé weten. Hij bedankte ook de dorpsbewoners en vissers van Mahambo, de plaats waar hij de kust bereikte. 

Schipbreuk met meer dan 60 doden

Het team van Gellé was op weg naar de schipbreuk aan de kust in het noordoosten van het land, waar meer dan 60 doden te betreuren zijn en nog steeds meer dan twintig vermisten. Er konden al 45 mensen gered worden. Het caroschip was maandag in de vroege ochtend vertrokken en vervoerde illegaal zo'n 130 mensen.  Rond 9u (lokale tijd) kwam het schip in de problemen en rukten de reddingswerkers uit. 

Volgens overlevenden was er plots een gat in het schip, waardoor water in de machinekamer liep en het schip begon te zinken in de Indische Oceaan. De zoektocht van de reddingswerkers naar de vermiste opvarenden is nog steeds aan de gang. 

De president van Madagaskar Andry Rajoelina heeft op Twitter zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en families van de schipbreuk. Hij deed dat ook voor de twee vermisten na de helikotercrash. Voorts prees hij de toewijding van Gellé en zijn collega gendarme. 

Meest gelezen