Grimmige Belgische “speelplaatsfilm” haalt shortlist voor Oscar

 ©  Kristof Vadino

De Belgische inzending voor de Oscars heeft de shortlist gehaald voor Beste Internationale Film. “Un Monde”, een film over hoe hard en wreed het eraan toegaat op de speelplaats op school, mag nu hopen op een nominatie in februari volgend jaar.

Tom Le Bacq

“Un Monde” is sowieso al aan een internationale veroveringstocht bezig. Op het BFI London Film Festival werd de film van de Brusselse regisseur Laura Wandel al verkozen tot beste debuut, en ook in Cannes kaapte de film een prijs weg. Maar nu komt ook een Oscarnominatie dichtbij voor de fel bejubelde “speelplaatsfilm”.

Un Monde vertelt het verhaal van een zesjarig meisje dat naar het eerste leerjaar gaat. De hele film zie je vanuit haar standpunt. De speelplaats is een grimmige plek, vooral wanneer het meisje ontdekt dat haar broer zwaar gepest wordt. De 36-jarige Wandel werkte zeven jaar aan de film.

Laura Wandel met de hoofdacteurs uit haar film. ©  Vianney Le Caer/Invision/AP

De Academy heeft dinsdag nu bekendgemaakt dat de film nog steeds kans maakt op een Oscar. De Belgische film werd met 14 andere films geselecteerd uit inzendingen van 92 landen. De leden van de Academy worden nu uitgenodigd om de 15 films te bekijken en hun stem uit te brengen. De finale nominaties worden bekendgemaakt op 8 februari 2022, dan weten we of “Un Monde” deel uitmaakt van de finale selectie van vijf films.

De 94ste Oscarceremonie vindt plaats op 27 maart 2022.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen