Van ‘pathetisch’ tot ‘u zit hier niet op uw plek’: Vandenbroucke en De Roover stevig in de clinch

De beleidsnota van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke - en dan vooral het beleid rond covidzorg in de ziekenhuizen - is dinsdagnacht het voorwerp geweest van een stevige discussie in de Kamer. In bovenstaande video ziet u hoe bij Vandenbroucke en Peter De Roover (N-VA) de gemoederen even hoog oplopen.

cevt
Bron: BELGA

In de plenaire Kamer wordt al sinds 9 uur dinsdagochtend gedebatteerd over de begroting van volgend jaar. De algemene bespreking was rond 21 uur afgerond, sindsdien zijn de afzonderlijke ministers aan de beurt in de thematische besprekingen over hun eigen beleidsdomeinen. 

Expansievat

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke trad iets na 3 uur aan. N-VA-fractieleider Peter De Roover vroeg de Vooruit-vicepremier waarom hij geen werk maakt van een ‘expansievat’ in de zorg. Dat zou dan kunnen worden ingeschakeld in crisistijden, zodat de reguliere zorg niet in het gedrang komt. 

‘Onzin’, noemde Vandenbroucke dat, waarop hij zijn geduld wat verloor (zie video bovenaan).

Het debat in de Kamer gaat intussen voort. De meeste vicepremiers moeten nog aan het woord komen. Naast Vandenbroucke passeerden ministers Karine Lalieux, Ludivine Dedonder, Zakia Khattabi, Tinne Van der Straeten, Pierre-Yves Dermagne en staatssecretarissen Thomas Dermine, Sarah Schlitz en Sammy Mahdi al de revue.