Coronablog - De Croo: "Kunnen samen kerst vieren, maar zo voorzichtig mogelijk", scholen na kerstvakantie weer open

De cultuurzalen en cinema's zullen vanaf zondagmorgen dicht moeten. Sportwedstrijden zullen zonder publiek moeten plaatsvinden en shoppen zal met maximaal twee mogen. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Intussen blijven de coronacijfers allemaal in dalende lijn, maar het aandeel van de omikronvariant stijgt wel sterk. Volg de belangrijke en belangwekkende updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Scholen gaan weer open na de kerstvakantie

De scholen in Vlaanderen, zowel de basisscholen als de secundaire scholen, gaan na de kerstvakantie wel degelijk (volledig) weer open. Dat verneemt VRT NWS na onderwijsoverleg dat vanavond heeft plaatsgevonden na afloop van het Overlegcomité. Ze blijven momenteel al zeker tot eind januari open.

Premier De Croo: "We kunnen kerst samen vieren, maar doe het zo voorzichtig mogelijk"

“Na een jaar van enorme inspanningen hadden we gehoopt op een andere kerst. Maar laat ons terugdenken aan de kerst van vorig jaar. Toen waren de restaurants en cafés gesloten, de winkels en kappers waren dicht en we konden mekaar bijna niet zien. Dit jaar zal dat wel mogelijk zijn. We zullen Kerstmis samen kunnen vieren. Maar doe het met de grootst mogelijke voorzichtigheid: beperk het aantal mensen, doe een zelftest en ventileer maximaal”, premier Alexander De Croo (Open VLD).

De premier verdedigt ook de beslissing om cultuur te sluiten. Alle binnenevenementen zijn vanaf zondag namelijk niet meer mogelijk. Dat hadden de experts niet geadviseerd, tenzij de cijfers door de omikronvariant de verkeerde kant zouden uitgaan. 

“Het voorstel van de experten was er één die er hoogstwaarschijnlijk zou toe leiden dat we vandaag een beslissing zouden nemen en dat we volgende week opnieuw zouden moeten samenkomen. Dat lijkt mij op dit moment het laatste wat we moeten doen. We moeten maatregelen nemen die duidelijk en stabiel zijn”, aldus De Croo in “Het journaal”.

Volgens de premier is er wel degelijk een fundamenteel verschil met kerstmarkten buiten, die mogen open blijven onder strikte regels. "De les is dat activiteiten binnen veel gevaarlijker zijn dan buiten. Als we mensen willen ontmoeten, is het beter om dat buiten te doen in plaats van binnen."

BEKIJK - Premier De Croo verdedigt de beslissingen van het Overlegcomité in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Operasector reageert verontwaardigd

De operasector in ons land is verontwaardigd over de beslissing van het Overlegcomité om vanaf zondag alle binnenactiviteiten te sluiten in de strijd tegen het coronavirus. 

Opera Ballet Vlaanderen moet hierdoor alle voorstellingen, met uitzondering van "La bohème" morgen in Antwerpen, annuleren tot einde januari. "Het gaat in totaal om 22 voorstellingen, 8.600 tickets en een bedrag van ruim 554.000 euro aan inkomsten dat verdampt", klinkt het woensdagavond.

"We zijn verrast en ontgoocheld door deze beslissing van het Overlegcomité," reageert algemeen directeur Jan Raes. "Mentaal is dit een zware klap, zowel voor onze artiesten maar ook voor ons publiek. Laten we dit moment aangrijpen om het debat te voeren over welke samenleving we willen en welke waarden we daarin belangrijk vinden. We herhalen dan ook onze vraag dat er nood is aan een methode en een stappenplan over hoe we op langere termijn zullen omgaan met deze gezondheids- en maatschappelijke crisis."

Jeugdsector kent hoogste aantal besmettingen, ook stijging bij fitness en sportwedstrijden

De kinder- en jongerensectoren, zoals het onderwijs en de kinderopvang, tellen nog steeds het hoogste aantal coronabesmettingen. Dat blijkt uit het jongste rapport van het team van professor Lode Godderis (KU Leuven). In de fitnesscentra en bij sportwedstrijden is een stijging van het aantal besmettingen opgetekend.

De cijfers gaan over de eerste twee weken van de maand december. Aan de hand van gegevens van gezondheidscentrum Sciensano, gekoppeld aan data van de sociale zekerheid en uit de contacttracing, kunnen sectoren met elkaar vergeleken worden. De cijfers worden bekeken aan de hand van de veertiendaagse incidentie, dus het aantal besmettingen per 100.000 mensen.

Uit het vorige rapport bleek ook dat de jeugdsector het hoogste aantal incidenties telde. Dat is nog steeds het geval, leert het nieuwe onderzoek. Het gaat dan om omgevingen zoals de kinderopvang, het basis- en secundair onderwijs, de jeugdzorg en -werk, en mentale en residentiële gezondheidszorg.

Een opmerkelijke stijging is vastgesteld binnen de fitnesscentra en bij sportwedstrijden. Ook in de sector van de podiumkunsten is een toename opgetekend. "Het gaat dan vooral om die zaken waar mensen nog kunnen rondlopen, zoals concerten. Ten tijde van onze dataverzameling was dat nog mogelijk", verduidelijkt professor Godderis.

"Verrassend dat Overlegcomité heeft beslist om cultuursector te sluiten"

Het goede nieuws komt onder meer uit de horecasector. De incidentie in die sector ligt lager dan in de algemene bevolking. "Als mensen kunnen zitten en als er voldoende geventileerd wordt, kunnen heel wat besmettingen vermeden worden."

Godderis wijst in dat opzicht op het verschil tussen de cultuursector en voetbalwedstrijden. "Qua organisatie zit je in beide sectoren met andere mogelijkheden. De cultuursector hadden wij (de GEMS, waar Godderis ook lid van is, red.) niet onveilig ingeschat: het is verrassend dat het Overlegcomité beslist heeft die sector te sluiten."

Ook telewerk blijkt een erg efficiënte maatregel te zijn om besmettingen te voorkomen.

Bewoners van 5 woonzorgcentra in Sint-Niklaas moeten in quarantaine "light" als ze gaan feesten bij familie

Bewoners van vijf woonzorgcentra in en rond Sint-Niklaas die voor de feestdagen bij familie gaan, moeten daarna in lichte quarantaine. Ze moeten dan vier dagen op hun kamer blijven, twee zelftesten ondergaan en buiten de kamer een mondmasker opzetten. De rusthuizen hebben dat op advies van hun verbonden arts beslist. Vorig jaar raakte de helft van de bewoners in de vijf woonzorgcentra besmet met corona en waren er 45 overlijdens. 

Lees meer in dit artikel:

Spanje verplicht opnieuw mondmaskers in de openlucht

Vanaf kerstavond is het dragen van een mondmasker buiten op straat opnieuw verplicht in Spanje. Dat heeft premier Pedro Sanchez aangekondigd. De mondmaskerplicht buitenshuis was in juni van dit jaar afgeschaft, maar in de praktijk bleven veel Spanjaarden die maskers nog wel dragen op straat. Binnen zoals in winkels, stations of andere openbare plaatsen zijn mondmaskers in Spanje altijd verplicht gebleven.

In Spanje zijn de regio's doorgaans verantwoordelijk voor de coronabeperkingen. Die kunnen dus verschillen van regio tot regio al naargelang de besmettingsgraad. Steeds meer Spaanse regio’s gebruiken nu ook de coronapassen om mensen al dan niet toe te laten in bijvoorbeeld restaurants.

Spanje is de voorbije maanden minder getroffen dan de meeste andere Europese landen. Toch werd er vandaag een recordaantal van 60.000 besmettingen vastgesteld. Het aantal opnames in ziekenhuizen en overlijdens blijft echter vrij laag. Wellicht heeft dat te maken met de hoge vaccinatiegraad. Ongeveer 80 procent van de Spanjaarden is gevaccineerd en het uitrollen van een boostervaccin verloopt er ook erg vlot. In de eerste golf begin vorig jaar werd Spanje erg zwaar getroffen en werd er ook een erg strenge lockdown ingesteld.

Scholz wil dat 80 procent van Duitsers tegen 7 januari eerste prik gekregen heeft

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het doel gelanceerd om tegen 7 januari 80 procent van de Duitse bevolking een eerste prik toegediend te hebben. Vandaag hebben 61,2 miljoen Duitsers op zijn minst een eerste prik gekregen, of 73,6 procent.

Om het doel van 80 procent te halen, moeten er tegen 7 januari nog eens 5,3 miljoen mensen een eerste prik krijgen. De Duitse Raad voor Ethiek toonde zich er recentelijk voorstander van om de vaccinatieplicht uit te breiden van sommige beroepen naar "significante delen van de bevolking". De Raad had van de federale en regionale regeringen de vraag gekregen om hierover een beoordeling op te stellen, in aanloop naar een stemming in de Bundestag over verplichte vaccinatie. Scholz is voor een verplichte vaccinatie.

Scholz is van plan op 7 januari opnieuw aan tafel te gaan met de premiers van de deelstaten over welke maatregelen nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus.

Huisartsenvereniging Domus Medica: "Hart vasthouden dat er geen griep bijkomt"

Huisartsenvereniging Domus Medica maakt zich ernstige zorgen over de veel besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus. "Ik maak me heel ongerust omdat ik denk dat er nog veel meer infecties gaan komen dan tijdens de vierde golf. Ik hou mijn hart vast dat er geen griep bij komt, want in januari gaan we normaal gezien naar het griepseizoen. Als de combinatie zich zou voordoen, gaan we scenario’s krijgen die we nog nooit gehad hebben", zegt voorzitter Roel Van Giel in "De afspraak" op Canvas.

Tijdens de vierde golf kwamen de huisartsen al onder bijzonder grote druk te staan. "We proberen nu gebruik te maken van de korte periode tussen de vierde en de vijfde golf om ons voor te bereiden", aldus dokter Van Giel.

Hij vraagt om de test- en quarantainestrategie aan te passen om het haalbaar te houden voor de huisartsen. "Als we merken dat de druk op de eerstelijnszorg te hoog wordt, zouden we ons moeten gaan focussen op het testen van enkel symptomatische patiënten. We gaan ook moeten beslissen met de maatschappij wat we gaan doen met hoogrisicocontacten. Als je zoveel infecties hebt, gaat er een massa zijn. Ga je die allemaal in quarantaine zetten? Dan organiseer je een lockdown."

Ook GEMS-voorzitter Erika Vlieghe wijst op het risico dat stukken van de maatschappij dreigen stil te vallen door de omikrongolf. Maar ze wijst erop dat er al maatregelen gelden, zoals telewerk en het sluiten van het nachtleven, waardoor het aantal hoogrisicocontacten al wat wordt beperkt.

BEKIJK - Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke: "Nooit perfecte maatregelen waar alles in evenwicht is"

Er komt veel kritiek op het feit dat de cultuursector dicht moet, terwijl er op dit moment niet geraakt wordt aan de horeca en dat kerstmarkten buiten open mogen blijven. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erkent dat er niet meteen een wetenschappelijke basis is waarom een filmzaal met 200 toeschouwers per se onveiliger zou zijn dan een kerstmarkt.

"In dat individuele geval is dat niet zo. Toch moet het dicht omdat je een algemene lijn moet trekken. Het is heel gemakkelijk om daar veel kritische bedenken bij te formuleren. Ik nodig u uit om nu eens de beslissingen te nemen", aldus minister Vandenbroucke in "Terzake".

Volgens Vandenbroucke heeft het Overlegcomité beslist om strenger op te treden dan wat de experts hadden geadviseerd om te vermijden dat er binnenkort naar de strengere stap 2 van het advies zou moeten worden overgeschakeld, waarbij de experts min of meer een lockdown hebben voorgesteld in het geval de cijfers heel slecht zouden evolueren. "We willen geen lockdown zoals in Nederland", aldus Vandenbroucke.

"We gaan in zo'n situatie nooit de perfecte maatregelen vinden waar alles netjes in evenwicht is", klinkt het.

Bekijk het interview met federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Professor Johan Neyts: "Kans op infectie op een kerstmarkt wanneer je plezier staat te maken, is groter dan in filmzaal"

Professor Johan Neyts reageert in "Terzake" tevreden op de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité, maar plaatst ook een kanttekening bij de drastische sluiting van de cultuursector.

"De maatregelen zijn absoluut nodig. Het virus komt in gestrekte galop op ons af en er moet meer gebeuren. We kunnen niet achteroverleunen en wachten tot er hele grote problemen zijn. Het is weliswaar merkwaardig dat de politiek nu strengere maatregelen neemt in de cultuursector dan de experten hadden aangeraden. De premier zegt natuurlijk dat het pijnlijk is, maar het zal wel helpen nu de zalen gesloten worden", zegt Neyts.

Het voordeel van kerstmarkten is dat ze in de buitenlucht georganiseerd worden. Dat helpt om besmettingen tegen te gaan volgens Neyts. "Maar als je daar staat met een glas glühwein en dicht bij elkaar luid lacht en roept, dan kan je elkaar ook buiten infecteren. Daar moeten we toch op letten. In veel van de cultuurzalen, zoals filmzalen met goede ventilatie, kan ik mij inbeelden dat dat redelijk veilig zou kunnen, terwijl de kans op infectie wanneer je plezier maakt op een kerstmarkt groter is", besluit Neyts.

Videospeler inladen...

Meest gelezen