Chinese bedrijven willen ook een metaverse uitbouwen, maar moeten nog toelating van Peking krijgen

Honderden Chinese bedrijven vroegen al een handelsmerk voor een eigen metaverse aan. Goedkeuringen daarvoor bleven voorlopig nog uit.

Het verbod van de Chinese overheid op cryptotransacties en het delven naar digitale munten houdt China’s meest innovatieve bedrijven niet tegen om te timmeren aan het metaverse. Integendeel, meer dan 1.300 Chinese bedrijven zouden samen al 8.534 handelsmerken hebben aangevraagd voor een eigen metaversum. Dat rapporteert de Hongkongse krant South China Morning Post dinsdag.

Dat aantal is een forse toename vergeleken met november. Volgens Jing Daily, een Amerikaanse site die bericht over de handel in luxemerken binnen China, zouden er vorige maand “nog maar” 400 Chinese bedrijven dromen van een eigen metaverse. Daar zaten toen wel al enkele opmerkelijke namen bij, zoals techgigant Tencent en e-commercetitaan Alibaba. Die laatste zou zelfs al een naam hebben voor zijn metaverse: het “Ali Metaverse”.

Tussen de bedrijven die deze maand een metaverse-aanvraag registreerden, zit onder andere smartphone-bouwer Huawei. Het bedrijf, dat onder de regering-Trump op de Amerikaanse zwarte lijst belandde, kondigde vorige week aan dat het de handen in elkaar slaat met de Singaporese 3D-studio Tiny Island om een metaverse-pretpark uit de grond te stampen.

De “gevaren” van metaverses

Of de Chinese overheid het wel degelijk zal toestaan dat haar techbedrijven het metaverse, en daarbij mogelijk ook blockchaintechnologie, induiken, blijft voorlopig een vraagteken.

Gou Wenjun, een topman van de Chinese centrale bank, waarschuwde in september voor “de gevaren” van digital activa, zoals cryptomunten en NFT’s die vaak geïntegreerd worden in de huidige metaverses. Volgens Gou hebben deze virtuele activa geen fysieke waarde, waardoor ze makkelijk aanwendbaar zijn voor illegale zaken, zoals “illegale fondsenwerving, piramidespelen en fraude”.

Op 9 december publiceerde People’s Daily, een Chinees staatsblad, nog een waarschuwing over metaverses. Daarin stond te lezen dat de verkoop van virtueel vastgoed risicovol is en “volatiliteit, fraude en witwaspraktijken” met zich meebrengt.

“Marktgekte”

Ondertussen is er nog steeds geen duidelijke regelgeving rond NFT’s in China. Cryptotransacties zijn verboden maar voor andere digitale activa zijn er geen heldere spelregels.

In november waarschuwde People’s Daily wel dat het NFT’s ziet als een “marktgekte”. De staatskrant schreef dat iedereen “rationeel moet blijven om de huidige metaverse-manie te begrijpen.” Wat het mondstuk van de Communistische Partij zegt, is meestal een goede indicator van hoe toekomstig beleid in China er zal uitzien.

(lp)

Meer