Grote stijging van aantal coronabesmettingen verwacht tussen Kerstmis en Nieuwjaar: “De vijfde golf is begonnen”

Microbioloog Emmanuel André (KU Leuven). ©  BELGA

De vierde golf van de coronapandemie ligt nog niet volledig achter ons of de vijfde is al begonnen. Dat verklaarde microbioloog Emmanuel André (KU Leuven) woensdagochtend tijdens het programma ‘Matin première’ op de Franstalige radiozender La Première. “We voorspellen dat het aantal besmettingen tussen Kerstmis en Nieuwjaar opnieuw enorm zal toenemen.”

mtm

LEES OOK. Zo belangrijk zijn boosterprikken om omikrongolf te bestrijden: enorm verschil tussen slechtste en beste scenario (+)

Het is misschien nog niet zichtbaar in de meest recente coronacijfers, want die vertonen nog altijd een sterk dalende trend, maar toch is de vijfde coronagolf in ons land volgens de microbioloog wel degelijk al begonnen. Zo is sinds dinsdag het totale aantal positieve besmettingen op dagbasis opnieuw gestegen. “En ook het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen zal de komende dagen weer gaan stijgen”, zegt hij. “De storm is op gang gekomen en zal de komende dagen en weken losbarsten. Het zal heel snel gaan, omikron is een heel besmettelijke variant. Elke besmette persoon zal meerdere anderen om zich heen infecteren.”

Het aandeel omikronbesmettingen is intussen opgelopen tot 27 procent van alle besmettingen, zo liet André weten op Twitter. “De voorbije twee dagen is het totale aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus verdubbeld.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

André voorspelt dat er “een aanzienlijke versnelling” van het aantal besmettingen zit aan te komen in de dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. “Dat is zeker. Wat we nog niet weten, is precies hoe snel het zal gaan en op welke manier de stijging tot uiting zal komen in de ziekenhuisopnames.”

Woensdagnamiddag zitten de verschillende regeringsleiders van ons land samen in het Overlegcomité om de huidige coronasituatie te evalueren.

LEES OOK. Weinig animo om experts te volgen, maar deze extra maatregelen ziet politiek wel zitten (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen