©  reyer boxem

Dit jaar 57 nieuwe windmolens geplaatst: 17 daarvan staan in de provincie Antwerpen

Er zijn dit jaar in Vlaanderen 57 nieuwe windturbines gebouwd, goed voor een aangroei in vermogen van 206 MW. Dat meldt de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) woensdag. Vlaanderen telt nu 619 operationele windturbines met een totaal vermogen van 1.543,5 MW. Daarmee is de doelstelling 2020 volgens VWEA met een jaar vertraging behaald.

dvt
Bron: Belga

LEES OOK. STANDPUNT. Gevecht tegen windmolens is een verloren race

In West-Vlaanderen zorgden de realisaties in de Zeebrugse haven voor een fikse groei van 62 MW (zestien windturbines). In de provincie Antwerpen werd er 60 MW (zeventien windturbines) bijgebouwd. In Oost-Vlaanderen kwam er dit jaar 50 MW (veertien windturbines) bij. In Limburg werd er 30 MW (negen windturbines) bijgebouwd, terwijl in Vlaams-Brabant er in 2021 sinds lang 4 MW (één windturbine) werd geïnstalleerd.

Ondanks de moeilijke economische situatie en de gevolgen van de coronacrisis toont de sector zich veerkrachtig, stelt Bart Bode, directeur van VWEA. De vergunningen van de projecten die dit jaar gebouwd zijn, dateren al van enkele jaren geleden. Ook volgend jaar staan er heel wat projecten in de steigers, maar of die tijdig kunnen gebouwd worden, is volgens VWEA nog maar de vraag. De windenergiesector ondervindt immers ook vertraging in de leveringen en tekorten in onderdelen, zoals chips. Dat maakt de precieze planning bijzonder moeilijk, klinkt het.

“Windenergie is meer dan ooit hard nodig om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te houden”, zegt Bode. “De sector staat klaar om de doelstelling 2030 mee te realiseren en rekent op de nodige ondersteuning daarbij. Een stabiel juridisch kader, vlottere procedures en een uitbreiding van het huidige ruimtelijke kader voor windenergie zijn noodzakelijk om de verdere aangroei van windenergie in Vlaanderen te garanderen, als we onze doelstellingen willen halen. Wij hopen snel te mogen vaststellen dat de doorgevoerde maatregelen van de Vlaamse regering rond de problematiek van aanslepende beroepsprocedures resulteren in een behandelingstermijn van maximum zes maanden.”

LEES OOK. Provincie Antwerpen vergunt slechts één windmolen in 2021: “Door ruimtelijke wanorde”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER