Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Besmet of bijwerkingen van de boosterprik? Hoe maak je het onderscheid?

De Belgische boostercampagne draait op volle toeren, maar ook de omikronvariant rukt op. Enerzijds kunnen sommigen daardoor last hebben van vervelende bijwerkingen na hun boosterprik, bij anderen gaat het misschien om de symptomen van een besmetting. Maar hoe maak je het onderscheid? Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) legt uit. 

  1. Knokke is boosterkampioen, Asse heeft laagste boostergraad. Check hier hoe de boostercampagne er in uw gemeente voor staat
    PREMIUM

    Knokke is boosterkam­pi­oen, Asse heeft laagste booster­graad. Check hier hoe de boostercam­pag­ne er in uw gemeente voor staat

    In Knokke-Heist sluit het vaccinatiecentrum tien dagen de deuren. “De uitnodigingen zijn op”, de boostercijfers de beste van Vlaanderen. Elders kan dat niet altijd gezegd worden. Vijf gemeenten in Vlaams-Brabant bijvoorbeeld hebben zich wat verslikt in de sluiting van het vaccinatiecentrum in Asse en hinken fors achterop. Heel Antwerpen lijkt dan weer al een uitnodiging voor de boosterprik op zak te hebben. Maar een uitnodiging is daar nog geen afspraak. Dit is de echte stand van zaken van de boostercampagne, gemeente per gemeente.
  2. Waarom we moeten prikken zo snel we kunnen: met omikron groeit de epidemie sneller dan ooit
    PREMIUM

    Waarom we moeten prikken zo snel we kunnen: met omikron groeit de epidemie sneller dan ooit

    Zowat één op de drie gevaccineerde Belgen kreeg al een derde dosis, en toch moet het nog rapper. Want nog sneller dan er geprikt wordt, maakt de omikronvariant vaart. “De epidemie maakt zich op voor een spurt”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers. “Ik wil geen pretbederver zijn, maar ook al dalen onze besmettingscijfers nu, na Kerstmis gaan ze weer de andere kant op.” Lees hier hoe we volgens Wenseleers het nieuwe jaar ingaan. Met welke tred volgen we de vloedgolven van het Verenigd Koninkrijk en Denemarken? Zijn de eerdere vaccins dan uitgewerkt? En wat heeft die derde prik ons te bieden?