Beleggers tussen hoop en vrees: koopjestijd of Omikron-crash?

Net als de rest van de samenleving weten beleggers niet goed wat te denken van de nieuwslawine over de Omikron-variant. Vlagen van paniekverkopen wisselen af met koopgekte.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag fors hoger na de verkoopgolf van de drie voorgaande dagen. De S&P 500 steeg 1,8 procent en de technologie-index Nasdaq zelfs 2,4 procent.

“De rode draad doorheen de handel was Omikron-optimisme”, schrijft KBC Securities. “Beleggers trekken zich op aan het feit dat zelfs die variant geen stokken in de groeiwielen zal steken, ondanks er overal ter wereld aan de virusrem wordt getrokken.”

De beleggersreactie kan verrassen, omdat veel erop wijst dat grote delen van Europese en misschien Amerikaanse economie minstens gedeeltelijk op slot kunnen gaan, in navolging van de harde lockdown in Nederland. Dat is slecht nieuws voor de vraagkant van de wereldeconomie. Maar ook de aanbodkant kan onder Omikron lijden, omdat de aanvoerketens opnieuw verstoord dreigen te worden en de prijzen van internationaal containervervoer weer de hoogte in kunnen gaan.

“Reopening plays”

Toch lijken veel beleggers erop te speculeren dat de Omikron-piek maar van korte duur zal zijn en hoogstens tot een tijdelijke dip zal leiden. Aandelen waarvan je op het eerste gezicht zou verwachten dat ze zware klappen zouden krijgen door sommige doemberichten over Omikron, gingen dinsdag fors omhoog.

De beursvloer noemt ze reopening plays of “heroplevingsaandelen”. Het gaat bijvoorbeeld om luchtvaartaandelen als Delta (+5,9 procent dinsdag) of United (+6,9 procent) of de cruisegigant Carnival (+8,7 procent). Als de corona-optimisten gelijk hebben, zijn tal van aandelen vandaag ondergewaardeerd en zijn er koopjes te doen, is hun redenering.

Als er een sector gevoelig is voor een coronapiek, is het wel de cruisesector, zou je denken. Maar als beleggers met het goede been uit bed zijn gestapt, kleuren ze de toekomst rooskleurig in en zijn ze bereid een risico te nemen met aandelen als Carnival, dat bekendmaakte dat de boekingen voor de tweede helft van 2022 en voor 2023 als een trein lopen.

Angstbarometer

De VIX-index, de belangrijkste Amerikaanse graadmeter van nervositeit onder beleggers, schoot maandag fors hoger. Die “angstbarometer” dobberde in de weken voor de Omikron-heisa ruim onder de kaap van 20, wat duidde op een rustige markt. Maar de voorbije handelsdagen zat de index systematisch boven 20.

Er speelt ook een seizoenseffect mee. In de kerstperiode zijn de handelsvolumes traditioneel beperkter, wat tot grotere schommelingen leidt. Volgens beursexperts zijn daar ook de komende handelsdagen grote jojobewegingen niet uitgesloten, afhankelijk van hoe het grillige beleggerssentiment op het vaak uiteenlopende Omikron-nieuws gaat reageren.

(lp)

Meer