Links: in september verscheen Ruben B. voor het eerst voor de politierechter. Rechts: Tibau Verelst. © rr

Parket verzet zich tegen wrakingsverzoek tegen ‘bevooroordeelde’ rechter in proces rond doodrijder Tibau (18)

Turnhout, Kasterlee -

De rechtbank beslist woensdag of politierechter Paul Draulans mag blijven zetelen in het proces rond Ruben B. (22), de man die dronken reed en de dood van Tibau Verelst (18) veroorzaakte. De advocaat van B. had een wrakingsverzoek neergelegd omdat Draulans tijdens een eerdere zitting een opmerking zou gemaakt waarbij hij zijn vermoeden over de schuld van B. al zou hebben uitgesproken. “Ik kan me zo’n woorden niet herinneren”, reageerde de openbare aanklager.

Britt Peeters

Normaal gezien zou meester Andy Boermans vandaag zijn cliënt Ruben B. verdedigen in de politierechtbank, en zou de openbare aanklager een straf vorderen. Het draaide anders uit: de partijen kwamen niet samen in de politierechtbank van Turnhout, maar in de correctionele rechtbank.

Al voor de derde keer kon het proces niet doorgaan. Ruben B., die op sociale media en in zijn vriendenkring gekend staat als een extreem roekeloze bestuurder, reed in mei dit jaar dronken tegen een boom en veroorzaakte daarmee de dood van de 18-jarige Tibau Verelst uit Kasterlee, die ook in de auto zat. De eerste keer dat de zaak behandeld zou worden, op 10 september, besloot de rechter om de behandeling uit te stellen.

LEES OOK. Hallucinante nieuwe beelden tonen hoe doodrijder van Tibau (18) sterke drank uitwisselt met auto naast hem op snelweg

Ruben B. zat toen, en nu nog, thuis met een enkelband. Volgens Het Laatste Nieuws zou rechter Paul Draulans toen hebben gezegd: “Ruben B. zit thuis. Sinds vier maanden. Wat hij riskeert in deze zaak is veel meer dan vier maanden. Het is dus niet zo’n ramp dat B. nog wat langer moet wachten.” Op 26 november werd een nieuwe poging ondernomen, maar ook toen werd de zaak uitgesteld om B. getest moest worden op corona.

“Grote vijandigheid”

Andy Boermans diende vrijdag een wrakingsverzoek in tegen rechter Paul Draulans, en komt terug op die uitspraak die op 10 september gedaan werd. “Ik heb het toen horen waaien, maar was te verbouwereerd. Ik heb er daarom toen niet meteen op gereageerd. Maar later las ik dat krantenartikel opnieuw. Er is nog altijd een vermoeden van onschuld zolang er geen vonnis is. Maar met die uitspraak neemt de rechter al een voorschot op de uitspraak. Hij maakt al een presumptie van schuld. Het getuigt van grote vijandigheid naar mijn cliënt toe. Het functioneren van de rechter is problematisch in dit dossier”, pleitte meester Boermans woensdag voor drie andere rechters in de correctionele rechtbank.

Draulans trok zich niet vrijwillig terug als rechter en schreef een verweer. “Ik heb dat verweer gelezen”, zei Boermans. “Het frappeert mij dat rechter Draulans spreekt over ‘beweerde uitlatingen’, maar dat hij zich de bewoording verder in zijn verweer wel eigen maakt. Hij zegt dat ze uit de context zijn getrokken, maar geeft wel toe dat hij ze gezegd heeft.”

“Krantenartikel is geen bewijswaarde”

Ook Elke Van Bladel van het parket nam het woord. Zij vroeg de rechtbank om het wrakingsverzoek onontvankelijk te verklaren en dus af te wijzen. “In de eerste plaats omwille van de laattijdigheid. Het zou gaan om feiten van de zitting op 10 september. Maar meester Boermans heeft toen niet gevraagd om de zogenaamde uitspraken te laten acteren op het zittingsblad. Noch op 26 november heeft hij het aangehaald. Het verzoek is daarnaast ook ongegrond. Een krantenartikel is geen bewijswaarde. Het is geen objectieve weergave van wat er is gezegd. Ik kan mij die woorden ook niet herinneren”, zei ze. Ze vraagt de rechtbank Ruben B. ook een boete van 1.000 euro op te leggen, omwille van het ongegronde verzoek.

Ook de advocaat van de ouders van Tibau vragen de rechter het verzoek af te wijzen. “Voor hen is het heel moeilijk dat de zaak keer op keer wordt uitgesteld. De vrijdag voor het proces komt de verdediging plots met dat verzoek af. Dat betreuren wij heel erg.”

In de loop van de dag oordelen de drie rechters of rechter Paul Draulans al dan niet mag aanblijven in de zaak.

Erika en Steven, de ouders van de verongelukte Tibau Verelst. © Bert De Deken

LEES OOK: Ouders van verongelukte Tibau (18) over het verschrikkelijke gemis, en het nakende proces: “Het was voor ons geen ongeval, het was moord”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen