foto: Radio 2

Paralympiër Tim Celen krijgt topsportstatuut als kers op de taart na uitzonderlijk jaar

Tim Celen uit Ham kan terugblikken op een bijzonder jaar. Hij werd wereldkampioen wielrennen op de driewieler, haalde brons op de Paralympische Spelen in Tokio in het tijdrijden, en zilver in de wegrit. Hij zit nog vol ambitie en krijgt nu ook een topsportstatuut.

2021 was weer een jaar vol bijzondere gebeurtenissen én mensen om trots op te zijn. Radio 2 blikt terug op gebeurtenissen van het voorbije jaar waarin mensen vanuit heel Vlaanderen een belangrijke rol hebben gespeeld. Reden genoeg voor Radio 2 om hen op een voetstuk te plaatsen. We blikken een week lang terug op hun verhaal, op wat het effect is geweest en op wat ze betekend hebben in hun regio.

Twee paralympische medailles krijgen is bijzonder leuk, maar er is écht een keerzijde: ze wegen bijzonder zwaar! "Ze zijn gemaakt van stevig materiaal", lacht Celen. "Toen we aankwamen op de luchthaven moesten we ze aandoen voor de televisiebeelden. Ik hing na een tijdje voorover omdat het begon door te wegen, en toen vroeg mijn mama wat ik voorhad!" 

Op zijn kamer heeft hij zijn prijzen verzameld. "Maar hier in de living laat ik mijn WK-trui wel hangen", glundert Celen. Hij vindt het ook heerlijk om in zijn WK-trui te trainen, al is het wit nogal snel vuil na een training in de modder. Hij wordt ook vaak herkend en dat is leuk. "Er wordt regelmatig geclaxoneerd en dan steek ik mijn hand op": 

Zilver en brons is mooi, maar die gouden medaille zou ook fantastisch zijn. "Die ontbreekt inderdaad nog, maar die hou ik nog voor in Parijs, op de volgende Spelen. Als je een echte winnaar bent, dan wil je nog meer winnen"

Topsportstatuut

Ook in de eindejaarsperiode wordt er stevig getraind. Hij rijdt los, doet inspanningstrainingen en denkt al aan het volgende seizoen. "De wereld stopt niet na die medailles en je moet verder kijken. Ik wil het komend seizoen mijn doelen behalen." 

En daar komt nu ook een topsportstatuut bij: Celen is nu dus ook officieel van beroep topsporter geworden. "Als je mij dat een paar jaar geleden had gevraagd, had ik dat nooit durven geloven, heel mooi om mee te maken." 

Meest gelezen