Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsOverzicht maatregelen Overlegcomité 22 december

Dit zijn alle maatregelen van het Overlegcomité die vandaag ingaan

Bij sportwedstrijden is geen publiek meer welkom.Beeld Photo News

Het Overlegcomité heeft woensdag nieuwe maatregelen genomen om de pandemie in toom te houden. Deze extra maatregelen zijn vanaf vanochtend van kracht en gelden tot 28 januari.

Evenementen

Theaters, bioscopen en concertzalen moeten sluiten.

• Alle binnenevenementen worden afgelast. Onder andere binnenzalen van attractieparken, bowlingzalen en escaperooms moeten sluiten. Musea en bibliotheken mogen wel open blijven en ook sportactiviteiten mogen nog binnen doorgaan. Ook subtropische zwembaden moeten sluiten, gewone zwembaden en fitnesscentra mogen geopend blijven. Ook huwelijken en begrafenissen mogen doorgaan.

• Zowel binnen als buiten mag er geen publiek meer aanwezig zijn bij sportwedstrijden zoals voetbal en veldrijden.

Buitenevenementen - waaronder kerstmarkten en winterdorpen, culturele en andere voorstellingen en congressen - mogen blijven doorgaan. Het Overlegcomité heeft wel beslist dat het gebruik van tenten, op bijvoorbeeld kerstmarkten, verboden is.

Thuis

• Er komen geen contactbubbels. Er komt dus geen beperking over het aantal mensen dat u thuis mag ontvangen. Wel geldt het advies om onze contacten te beperken en om voldoende te ventileren. Het is ook altijd slim om een zelftest te doen vooraleer u mensen thuis ontvangt.

Winkelen

Winkelen mag maximaal met twee personen, minderjarige kinderen niet meegerekend. 

• Daarnaast komt er opnieuw een beperking op het aantal mensen dat tegelijk in een winkel aanwezig is, afhankelijk van de oppervlakte van de winkel: één klant per tien vierkante meter. Als het winkeloppervlak groter is dan 400 vierkante meter, moet er een gepaste toegangscontrole zijn

Horeca

• Het sluitingsuur in de horeca wordt niet vervroegd en blijft 23 uur. Ook moet u bij het binnenkomen over een Covid Safe Ticket beschikken en een mondmasker dragen. Per tafel mag u maximaal met zes personen zitten.

Werken

• Wat telewerk betreft, komen er geen nieuwe regels. Vier dagen per week thuiswerken blijft dus verplicht. Elke werknemer mag dus maximaal een dag per week fysiek naar het werk komen.

• Ook voor contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, komen er geen extra maatregelen.

Lees meer

Microbioloog Bruno Verhasselt (UZ Gent) roept op om nog niet te panikeren: ‘We zitten nu al bijna twee jaar in een pandemie en opnieuw staat de ene na de andere onheilsprofeet op’

Deze Leuvense onderzoekers bekijken hoe gevaarlijk omikron is. De eerste resultaten zijn weinig bemoedigend: ‘Dit is de grootste sprong die het coronavirus al gemaakt heeft’

De omikronvariant raast door België en de wereld. Volg op deze pagina de evolutie van deze uiterst besmettelijke variant aan de hand van duidelijke grafieken.