Massimiliano Calamelli, Flickr

Dierenarts uit Rumbeke wint Eosprijs met onderzoek naar het kweken van vliegenlarven op kippenmest

Dierenarts Carl-Victor Deweer uit Rumbeke heeft dit jaar de Eosprijs gewonnen. Dat is het onderdeel van de Vlaamse scriptieprijs voor de exacte wetenschappen. In zijn masterproef aan de UGent onderzocht hij of er vliegenlarven kunnen ingezet worden om de mest in kippenstallen op te ruimen. Op die manier wil de dierenarts bijdragen tot het verduurzamen van de veeteelt. 

Deweer kreeg de prijs voor zijn eindwerk aan de UGent, waar hij voor dierenarts studeerde. Hij wint naast de academische eer ook een prijs van 1.000 euro. In zijn onderzoek bestudeerde hij hoe je vliegenlarven kan kweken op kippenmest. Die larven kunnen dan, als de kippen naar het slachthuis gaan, gebruikt worden om de resterende mest in de stallen op te ruimen. Het zou dus wel eens interessant kunnen worden om de kippenmest nog een week extra te laten liggen om er larven op te kweken. Het enige dat een pluimveehouder daarvoor moet doen, is de mest bevochtigen en mixen. Daarna kan het  zelfs gebruikt worden om de nieuwe lading kuikens te voederen.

Soms zaten er 1.500 larven in een staal en dan was ik van 's ochtends tot 's avonds larven aan het tellen
Carl-Victor Deweer, winnaar Eosprijs

Propere stallen, gratis veevoer en minder mestoverschot. Het klinkt ideaal, maar voor het kan toegepast worden moeten een aantal aspecten wel nog verder onderzocht worden. Waaronder ook het economische aspect: "Is het economisch voordeliger om nog een week larven te kweken in een kippenstal?", vraagt Deweer zich af. "Per week dat je larven kweekt in jouw kippenstal kan je wel een week minder kippen kweken."

Duizenden larven geteld

Het onderzoek heeft ook veel inspanning gekost aan de student. Carl-Victor moest vaak urenlang larven tellen. "Bij mijn proefopzet had ik verschillende bakken met andere variabelen. Om te weten welke variabele de beste en de meeste larven gaf, moest ik iedere keer de larven tellen. Soms waren dat 1.500 larven per staal en dan was ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig larven aan het tellen. Dan lag ik 's nachts in mijn bed ook nog larven te tellen."

Meest gelezen