“Britse financiële wereld verliest minder banen aan Europese Unie dan gevreesd”

Het aantal Britse financiële banen dat door de Brexit van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie verschuift, is minder dan aanvankelijk verwacht. Dat blijkt uit een rapport van consulent Ernst & Young (EY). Deze vaststelling is volgens de onderzoekers een opsteker voor de Britse financiële wereld, die miljarden euro aan aandelenhandel naar de Europese Unie heeft zien verhuizen, terwijl boven Londen het grootste deel van zijn toegang tot de kapitaalmarkten van de Europese Unie verliest.

Toen het Verenigd Koninkrijk vijf jaar geleden stemde om de Europese Unie te verlaten, schatte een aantal analisten dat in de financiële dienstverlening mogelijk tot 35.000 arbeidsplaatsen het land zouden kunnen verlaten.

Het Verenigd Koninkrijk brak in december vorig jaar volledig met de Europese Unie. Daardoor kwam ook een einde aan de onbelemmerde toegang die de City of London tot de Europese markten had. Daarmee verloor de Londense financiële wereld meteen zijn grootste buitenlandse klant.

Fractie

“Sindsdien hebben echter een aantal grote Britse investeringsbanken beslist om minder medewerkers naar de Europese Unie over te plaatsen dan eerder was ingecalculeerd”, wordt in het rapport aangevoerd.

“Deze maand werd nog het verdwijnen van 7.400 banen aangekondigd. In december vorig jaar was er sprake van 7.600 vertrekkers. Deze cijfers vertegenwoordigen echter slechts een fractie van de totale tewerkstelling in de Britse financiële wereld, die ongeveer 1,1 miljoen medewerkers telt.”

“Door de Brexit hebben Britse financiële groepen in de Europese Unie ongeveer 2.800 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd”, verduidelijkt de consulent. “Daardoor was het niet langer nodig om personeel vanuit Londen naar andere Europese landen te verplaatsen. Tegelijkertijd werden er ook in het Verenigd Koninkrijk 2.200 financiële banen gecreëerd. 

Anderzijds moet worden vastgesteld dat regelgevers van de Europese Unie druk blijven uitoefenen op de financiële ondernemingen.

Daarbij wordt erop aangedrongen om de overheveling van personeel en operationele activiteiten van het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie, die door de uitbraak van de pandemie vertragingen hebben opgelopen, af te ronden.

De Europese Centrale Bank wil immers voorkomen dat de Europese Unie uiteindelijk geconfronteerd wordt met Europese financiële hubs die vanuit Londen worden gerund.

Amsterdam

De consultant merkt verder op dat Britse financiële groepen vooral interesse tonen voor nieuwe financiële hubs op te zetten in Dublin en Luxemburg, hoewel Parijs de grootste personeelsverhuizing veroorzaakte. Anderzijds blijken ook activa ter waarde van 1,3 biljoen pond vanuit het Verenigd Koninkrijk naar de Europese Unie te zijn overgeheveld.

“Het is tijd dat de Britse financiële wereld zich concentreert op de concurrentiefactoren op langere termijn”, benadrukte Miles Celic, chief executive van TheCityUK, dat het financiële centrum van Groot-Brittannië in het buitenland promoot.

Het Verenigd Koninkrijk is begonnen met een herziening van zijn financiële regelgeving, zodat Londen aantrekkelijker gemaakt kan worden voor internationale investeerders.

Dat moet de Britse metropool ook beter in staat stellen te concurreren met Europese centra zoals Amsterdam, dat in januari de Britse hoofdstad als grootste Europees handelscentrum van aandelen heeft onttroond.

(kg)

Meer