© Mauro Rodrigues - creative.belgaimage.be

Katholiek onderwijs vraagt snel boosterprik voor 12 tot 18-jarigen om scholen na kerstvakantie open te houden

Het katholiek onderwijs vraagt dat 12- tot 18- jarigen snel een boosterprik kunnen krijgen nu de omikronvariant oprukt. Op het onderwijsoverleg na het Overlegcomite is gezegd dat de scholen na de kerstvakantie weer voltijds open kunnen, maar dan is een snelle boosterprik voor onze middelbare scholieren wel aangewezen, luidt het. 

Tevredenheid bij de onderwijsverstrekkers dat de scholen na de kerstvakantie weer voltijds open kunnen gaan, alvast tot 28 januari.  Nu was het basisonderwijs de week voor de kerstvakantie al dichtgegaan wegens de vele coronabesmettingen en in het secundair onderwijs gold de laatste weken halftijds afstandsonderwijs.

Het Overlegcomité heeft vandaag erkend dat we een prioritaire sector zijn

Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen

“Het Overlegcomité heeft vandaag erkend dat de scholen een prioritaire sector zijn”, zegt de topman van het katholiek onderwijs, Lieven Boeve. "Maar dan moeten we wel zien dat we na de kerstvakantie de veiligheid in de klassen beter garanderen en dat kan ondermeer met een snelle boosterprik voor de 12 tot 18-jarigen.”

Maar wat houdt zo'n snelle boosterprik voor die leeftijdsgroep dan tegen? "Blijkbaar is er nog bijkomend onderzoek en bijkomende toestemming nodig van het Europees Geneesmiddelenbureau", zegt Boeve, "maar ik hoop dat die toestemming er vlug komt en dat er dan ook een plan is om de 12 tot 18-jarigen zo vlug mogelijk te vaccineren."

Mondmaskerplicht voor kinderen jonger dan 10 krijgt nu ook wettelijke basis

Ook na de kerstvakantie zullen de leerlingen vanaf 6 jaar een mondkapje moeten opzetten in de klas. Die maatregel wordt nu ook juridisch verankerd in het Koninklijk Besluit van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Zo zijn er geen discussies meer over mogelijk zoals de laatste weken het geval was toen ouders naar de Raad van State en de rechtbank trokken om de verplichting aan te vechten. 

Jammer dat sneeuw-en bosklassen voorlopig niet mogelijk zijn

Vlaams minister van onderwijs, Ben Weyts (N-VA)

Ook Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) is tevreden dat de scholen na de kerstvakantie weer volledig open kunnen. Hij is blij dat het Overlegcomite hem nu gevolgd is in zijn pleidooi om de schoolgaande jongeren voorop te zetten. 

Hij vindt het wel spijtig dat de sneeuw-en bosklassen voorlopig niet mogelijk zijn. “Gelet op de strenge beperkingen die gelden in binnen- en buitenland is het beter om deze nu uit te stellen", zegt hij, "in de hoop dat ze later met meer vrijheid en meer pret kunnen doorgaan."

Meest gelezen