© ATV

Na hele nacht discussie (eindelijk) akkoord over kernuitstap: kerncentrales gaan dicht

Het kernkabinet van de federale regering heeft donderdagochtend - na een nieuwe marathononderhandeling - een akkoord bereikt over de kernuitstap. Maar een definitieve keuze voor een volledige sluiting van alle kerncentrales is er nog niet. Die komt er pas in maart volgend jaar.

mtm,
Bron: BELGA

De federale regering wilde voor Kerstmis een akkoord over het dossier. Dat akkoord ligt donderdagochtend dus op tafel, na verschillende vergaderingen van het kernkabinet de afgelopen weken en ultiem nog een nachtje door onderhandelen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn topministers zaten al samen sinds woensdagavond 20 uur en rond 7 uur donderdagochtend kwam er pas witte rook.

Er is sprake van een “versterkt” Plan A, maar ook van investeringen in onderzoek naar kernenergie van de toekomst en de nieuwe kleinere, modulaire kerncentrales. Er komt ook nieuwe wet rond klimaatneutraliteit in 2050 op het vlak van energie.

Kerncentrales sluiten, maar...

De topministers van de federale regering gaan wel voor een sluiting van alle zeven kerncentrales in 2025, maar dat kan pas wanneer er volledige zekerheid is over de gascentrales die het sluiten van kernenergie moeten opvangen. Engie krijgt nog tot maart om de gascentrale van Vilvoorde – waarvoor Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) enkele weken geleden geen vergunning gaf - in orde te krijgen. Ondertussen werkt de regering wel aan een wetswijziging die vervangers voor Vilvoorde – centrales in Manage en/of Seraing – moeten klaarstomen indien Vilvoorde niet lukt.

Zolang over al die pistes nog geen 100 procent zekerheid is, wordt ook de nucleaire piste nog bewandeld. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Veiligheid gaat tegen midden januari immers bekijken of er toch nog kerncentrales open kunnen blijven indien het Plan A van de volledige kernuitstap tegen maart niet haalbaar zou zijn.

Investeren

Ons land gaat ook investeren in onderzoek naar kernenergie van de toekomst en de nieuwe kleinere, modulaire kerncentrales. Dat zijn de zogenaamde SMR’s, waar ook Frankrijk en Nederland naar kijken. Er is sprake van 100 miljoen euro. Er komt nieuwe wet rond klimaatneutraliteit 2050 op het vlak van energie. De idee is dat gascentrales enkel een overgangstechnologie zijn die moet evolueren naar klimaatneutrale oplossingen.

MR: “Plan B nog niet van tafel”

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) tweette donderdagochtend dat er wel degelijk een akkoord is over Plan A in de regering. “Er is een akkoord. De stilstand eindigt. Plan A wordt versterkt en wettelijk verankerd. Met de energieswitch richting 100 procent hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit is er eindelijk zekerheid.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is plan B, de piste met de levensduurverlenging, waar de MR grote voorstander van is, echter nog niet van tafel. “De kernuitstap is niet beslist. Er komen nieuwe veilingen om de CRM te redden, maar er komt een rapport van het FANC op 17 januari om de verlenging van de kernenergie te activeren als vangnet. Beslissing in maart”, tweet de MR-voorzitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bouchez gaf donderdagochtend ook tekst en uitleg op de radio en vertelde daar eveneens dat tegen 17 januari een rapport verwacht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) over de mogelijkheid van de verlenging reactoren na de in de wet voorziene termijn. Op 18 maart volgt dan een beslissing. Intussentijd wordt bekeken of het probleem van de weigering van een vergunning voor de gascentrale van Vilvoorde kan worden opgelost.

De voorzitter van de Franstalige liberalen heeft het voorts over nieuwe veilingen in het kader van het Capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM), een hypothese die echter door een andere regeringsbron wordt ontkend. “Plan B ligt nog steeds op tafel”, zei Bouchez. “De wijsheid dicteert dat het nucleaire spoor wordt gehandhaafd.”

Volgens hem kan, in het geval van een besluit over een verlenging van kernenergie op 18 maart, de deadline voor het bestellen van uranium voor de exploitatie van de reactoren die na 2025 worden onderhouden, worden gerespecteerd.

Persconferentie

De federale regering organiseert om 11 uur een persconferentie waar de details van het akkoord uit de doeken worden gedaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER