Radio 2

Programma was net aangekondigd, maar Filmfestival Oostende wordt opnieuw uitgesteld 

Door de verstrengde coronamaatregelen, die al zeker tot eind januari gelden, kan het Oostendse Filmfestival opnieuw niet doorgaan. Het programma was nog maar pas voorgesteld. "Dit hadden we niet zien aankomen", vertelt artistiek directeur Peter Craeymeersch.

Het is het tweede jaar op rij dat het Filmfestival Oostende op zoek moet naar een alternatief. Dit jaar waren er de FFO Nights, films doorheen het jaar, met glamoureuze filmavonden wanneer het kon en mocht. Voor 2022 zag het er goed uit en was er een volwaardig programma uitgewerkt. Peter Craeymeersch: "We waren ervan overtuigd dat we het Filmfestival veilig konden organiseren. Volgens de maatregelen die er waren, met maximum 200 personen in één zaal. De verstrengde maatregelen die gisteren zijn genomen, hebben we niet zien aankomen."

Focus op mentale aspect

Net dit jaar lag de focus van het Filmfestival op mentale gezondheid. Peter Craeymeersch: "Onze master, Koen De Bouw, had als thema "going mental" gekozen omdat dat zeker in deze tijden zó belangrijk is. We merken het aan ons publiek. Gisteravond heb ik tot heel laat 's avonds telefoontjes gekregen. Mensen verlangen naar ontmoetingen, ze snakken ernaar. We gaan nu snel voor een alternatief, want onze sector en het publiek zit er op te wachten."

Ook distributeurs in de problemen

Het uitstel van het Filmfestival Oostende betekent opnieuw een financiële domper. Maar ook de filmdistributeurs krijgen het heel lastig. Peter Craeymeersch: "Het eindejaar is traditioneel de beste tijd voor een bioscoop. De distributeurs kopen hun films in. Er stonden een pak films geprogrammeerd. Daar zijn veel kosten voor gemaakt, en nu schuift alles weer op."

De organisatie van FFO kijkt nu voor een plan B, een alternatief. "Als de bioscopen weer open mogen, hebben wij een maand de tijd nodig om het filmfestival georganiseerd te krijgen. Wij gaan proberen om dat zo snel mogelijk te doen zodat we de sector een hart onder de riem kunnen steken." 

Meest gelezen