Stad Gent

Gent gebruikt binnenkort als eerste stad in Vlaanderen zonne-energie van een privédak voor stroom in stadsgebouwen

De stad Gent heeft een overeenkomst getekend waarin ze belooft de zonne-energie te gebruiken die komt van op het dak van een privébedrijf. En dat is een primeur in Vlaanderen. Een burgercoöperatie plaatst volgend jaar 17.000 zonnepanelen op de daken van een houtbedrijf in de haven. Gent kan met die extra lokale zonne-energie bijna de helft van zijn gebouwen van elektriciteit voorzien.

Het is de burgercoöperatie Beauvent die met de stad Gent en houtbedrijf Lemahieu Group voor een Vlaamse primeur zorgt. Op de daken van het bedrijf in de haven plaatst Beauvent volgend jaar maar liefst 17.000 zonnepanelen. Maar die plaatsing gebeurt alleen omdat de stad verzekert om die groene stroom allemaal af te nemen. Het gaat om 7.000 megawattuur per jaar, dat is goed voor elektriciteit voor 2.000 gezinnen. De stad Gent zal die stroom al zeker voor 15 jaar afnemen voor in een deel van haar gebouwen. 

46% van onze stadsgebouwen zal draaien op lokale groene stroom
Annelies Storms (Vooruit), schepen voor patrimonium Gent

Volgens schepen voor patrimonium Annelies Storms (Vooruit) gaat het om een belangrijke overeenkomst. 

(Lees verder onder de foto van de ondertekening van de overeenkomst)

Radio 2

"In ons bestuursakkoord hadden we geschreven dat we 30 procent van ons energieverbruik uit lokale productie zouden halen. Uit zonnepanelen op de daken van stadsgebouwen halen we 10 procent, maar met deze overeenkomst komt daar nog eens 36% bij. Dus bijna de helft van de stroom in onze stadsgebouwen zal dan lokaal geproduceerde zonne-energie zijn. En hoe we dat doen is uniek voor een Vlaamse lokale overheid: voor het eerst laat een stad zonnepanelen leggen op de daken van een privébedrijf. Gentenaars kunnen zelf mee investeren in het project. De oproep hiervoor zullen we volgende zomer lanceren. Zo kunnen ze mede-eigenaar worden van de zonnepanelen. Dat gebeurt via de burgercoöperatie Beauvent."

Deze zonne-installatie is de grootste in de geschiedenis van Beauvent
Frédéric Haghebaert, algemeen directeur Beauvent

Gentenaars zullen voorrang krijgen om te investeren in de zonnepanelen. "En het wordt de moeite," zegt Frédéric Hagebaert van Beauvent, "want het is de grootste zonne-installatie in de geschiedenis van onze burgercoöperatie. Dat toont nog eens aan dat burgers een centrale rol kunnen spelen in de energietransitie. We kijken uit naar het enthousiasme van de Gentenaars om mee te participeren."

Lemahieu Group sinds dit jaar CO2-neutraal

Houtbedrijf Lemahieu Group, dat zijn loodsen laat volleggen met zonnepanelen, is sinds dit jaar CO2-neutraal. Mike Lemahieu: "Op onze Gentse site hadden we al groene stroom dankzij onze windmolen, en deze investering is een logische verdere stap. We stellen onze loodsen dus graag ten dienste van de stad Gent en van de Gentenaars."

Meest gelezen