Davyon Johnson met zijn eretitel nadat hij erkend werd als ere-hulpsheriff van Muskogee.
Muskogee County Sheriff's Office

11-jarig Amerikaans jongetje redt leven van klasgenoot en oudere vrouw in één dag

In de Amerikaanse staat Oklahoma heeft een 11-jarige jongen twee heldendaden verricht op dezelfde dag. Op school schoot hij een klasgenoot te hulp die aan het stikken was en even later redde hij een vrouw uit een brandend huis. De jonge Dayvon Johnson werd daardoor in één klap benoemd tot ere-politieagent, ere-hulpsheriff en held. 

9 december zal voor de 11-jarige Dayvon Johnson nooit meer hetzelfde zijn. De jonge Amerikaan maakte zichzelf zo’n twee weken geleden immers twee keer onsterfelijk in zijn woonplaats Muskogee.

Een eerste keer toen een klasgenoot aan het stikken was in het dopje van een fles water. Hij stak de dop in zijn mond toen hij zijn fles wilde bijvullen maar slikte die per ongeluk in. Johnson twijfelde niet en voerde succesvol een heimlichgreep uit. Dat is een techniek die toegepast wordt wanneer iemand door een blokkade in de luchtweg dreigt te stikken. 

Bij het uitvoeren van zo'n heimlichgreep gaat de hulpverlener achter het slachtoffer staan, omarmt die hem ter hoogte van de buik en zorgt hij er met een opwaartse duw voor dat het blokkerende voorwerp uit de luchtpijp schiet.

Johnson leerde de heimlichgreep naar eigen zeggen correct uit te voeren via een filmpje op YouTube. “Als je ooit in een situatie terechtkomt waarin het nodig is, zoals ik meemaakte, weet je tenminste wat te doen”, vertelde de Amerikaan.

Oude vrouw in uitslaande brand

Op dat moment wist de nuchtere Johnson echter nog niet dat hij wat later die dag opnieuw een heldenrol zou spelen. Toen hij na school onderweg was naar huis, passeerde hij langs een woning waar net brand was uitgebroken.

De bewoonster, een oudere vrouw, probeerde het huis te ontvluchten maar Johnson had al snel door dat dat niet snel genoeg ging. Hij liep de straat over, hielp haar naar beneden en bracht de vrouw naar haar wagen. Ze bleef ongedeerd. 

Erkenning voor heldendaden

Johnson kreeg heel wat erkenning voor zijn heldendaden. Diezelfde dag nog benoemde het politiedepartement van Muskogee de Amerikaan tot ere-politieagent. Het lokale sheriffdepartement erkende hem als ere-hulpsheriff en zijn school riep Johnson uit tot held. Hij kreeg de drie awards afgelopen week tijdens een bestuursvergadering van directieleden van zijn school. 

En alsof dat nog niet genoeg was, bleek uit een Facebookpost die de moeder van Johnson deelde dat 9 december vanaf nu altijd “Dayvon Johnson Day” zal zijn in Muskogee. 

Meest gelezen