Rachid Agnaou

Rachid is te klein voor De Lijn, maar schittert nu als boegbeeld voor nieuwe campagne om buschauffeur te worden

Rachid Agnaou (50) uit Zelzate is door busmaatschappij De Lijn afgekeurd als buschauffeur, omdat hij kleiner is dan 1,60 meter. Maar nu rijdt hij toch met een bus want hij werkt voor een onderaannemer van De Lijn. Niet alleen dat, hij is zelfs het gezicht van een reclamecampagne voor rijopleidingen met de bus.

Rachid Agnaou uit Zelzate is met zijn 1,46 meter afgekeurd als chauffeur voor busmaatschappij De Lijn, maar dat weerhield hem er niet van om er toch voor te gaan. Hij kreeg de kans om bij Ganda Cars in Wondelgem te werken, een onderaannemer van De Lijn. Nu is hij dan toch buschauffeur en niet alleen dat, hij is zelfs het gezicht voor een campagne om een rijopleiding tot buschauffeur te volgen. 

Zijn droom om buschauffeur te worden ging niet echt van een leien dakje, vertelt Agnaou: "Ik heb examen gedaan bij De Lijn. Ze hebben mij onmiddellijk afgekeurd omdat ik kleiner ben dan een 1,60 meter. Dat was echt een teleurstelling." Hij reed vroeger in de toeristische sector, maar ook daar werd hij op een gegeven moment afgekeurd omwille van zijn lengte. "Ze zeiden dat ik te klein ben om met een bus te rijden." Ook toen hij vroeger met een vrachtwagen reed, was er veel twijfel of hij dat zou kunnen.

Ze zeiden dat ik te klein ben om met een bus te rijden

Rachid Agnaou, buschauffeur
Rachid Agnaou

Bus aangepast

Maar de man zou zichzelf niet kunnen zijn indien hij toch met een bus kan rijden, en uiteindelijk kon hij een jaar geleden terecht bij Ganda Cars in Wondelgem, een bedrijf dat in onderaanneming werkt voor De Lijn. " Ze hebben mij onmiddellijk aangenomen." Hij moest er wel een opleiding voor volgen, omdat zijn gestalte mogelijk een probleem kon vormen. "Er werd gekeken of ik boven het stuur geraak of niet. De bus werd aangepast en dat is de bus waar ik altijd mee rijd."

Soms zie ik dat mensen mij een beetje uitlachen, maar ik kan het mij niet meer aantrekken
Rachid Agnaou, buschauffeur

Door een aantal simpele aanpassingen in de bus kan Agnaou zijn grote droom waarmaken: buschauffeur zijn. En het is zelfs een beetje voor De Lijn, aangezien Ganda Cars in onderaanneming voor De Lijn werkt. Hij merkt wel dat hij anders bekeken wordt door zijn lengte: "Soms zie ik dat mensen mij een beetje uitlachen. Ook de lijncontrole kijkt soms naar mij van 'hij is toch binnen geraakt'."

Olifantenvel

Agnaou heeft een olifantenvel gekweekt, hij trekt zich de reacties niet meer aan. "Vroeger werd ik daar heel erg mee geconfronteerd. De mensen gaven reacties zoals: 'die kleine mijnheer, die rijdt met zo'n grote bus'. Maar nu zeg ik tegen mezelf: ik ben hier om te werken, niet om te spelen." 

Hij is Ganda Cars in Wondelgem dankbaar dat hij er mag werken. "En je gaat me niet geloven, maar mijn baas is ook maar een beetje groter dan ik, 1,52 meter ongeveer."

Het promotiefilmpje om buschauffeur te worden waar Rachid Agnaou het gezicht van is:

Meest gelezen