Van American pancakes tot XXL croque monsieurs, vijf adresjes om te brunchen na een intensief kerstweekend
RESTOWIJZER. Na een weekendje kokkerellen voor kerst en eindejaar is het je gegund om de kookpotten even achterwege te laten. Waarom niet meteen genieten van een familie-uitje in eigen land? Deze week geeft HLN vijf adresjes in Vlaanderen waar je lekker kan gaan brunchen om de familiedag te beginnen met een gevulde maag.
Limburg
Brunchie - Genk
Wat?
Brunchie, da’s brunch in het Genkse en niet meer of minder dan dat. Je waant je er in een trendy zaak in hartje New York (inclusief een ruime keuze aan bagels). Gezellige zetels worden afgewisseld met hoge stoelen om een warme dynamiek te creëren die in geen enkele andere zaak in de omgeving terug te vinden is.
Op de kaart?
Van een klassieke Belgische spek met eieren, tot een ‘Full English’ met roerei, bonen en worst. Misschien eet je liever een Sexy? Ook wel yoghurt met vers fruit en granola. De bagel-liefhebbers kunnen kiezen tussen meer dan 20 bagels met hartige of zoete garneringen. Maar de menukaart bevat nog veel meer, waaronder hotdogs, croques, salades en soep.
Prijs?
Ontbijt: 8 - 12 euro
Bagels: 9 - 12 euro
Lunch: 8 -15 euro
Waar?
Fruitmarkt 16, 3600 Genk
West- Vlaanderen
Noon - Waregem
Wat?
Noon is, zoals de naam al weggeeft, een lunchbar in Waregem en het tweelingbroertje van het gelijknamige filiaal in Deerlijk. In een strak industrieel interieur wordt een traditioneel lunchmenu geserveerd. Daarnaast zijn er dagelijks verschillende specials en lunchdeals verkrijgbaar.
Op de kaart?
Een ruim assortiment aan pasta’s, waaronder een pasta Noon met bolognesesaus, room en spek. Maar ook uit het ruime aanbod verse salades is het moeilijk kiezen. Wie grote honger heeft, kan zijn tanden zetten in een XXL croque of panini. Zin in meer? Bekijk hier de menukaart.
Prijs?
Pasta: 13,5 - 19,5 euro
Salades: 17 - 21 euro
Croques XXL en panini: 12 - 14,5 euro
Waar?
Stormestraat 55, 8790 Waregem
Vlaams-Brabant
Jane’s - Gooik
Wat?
Ontbijt- en lunchbar Jane’s is nog geen jaar geopend, maar nu al dé place to be in Gooik en omstreken. Alles is huisgemaakt en dagvers en dat proef je. Bij Jane’s moet je zijn om te genieten van een heerlijk ontbijt of middagmaal. Of het nu is om te delen of alleen op te eten, warm of koud en zoet of hartig.
Op de kaart?
Als ontbijt kan je kiezen tussen drie stevige ontbijtformules en enkele losse gerechten. Onder de middag serveren ze naast (warme) broodjes ook klassieke pasta’s en salades. Wie liever aan foodsharing doet, kan kiezen uit een assortiment van tapas, waaronder nachos met guacamole en brood met drie verschillende soorten dips. Ontdek hier de menukaart.
Prijs?
Ontbijt 3,5 - 10 euro
Ontbijtformule: 15 - 21 euro
Lunch: 3,5 - 18 euro
To share: 5 - 20 euro
Waar?
Edingsesteenweg 233, 1755 Gooik
Oost-Vlaanderen
Nell - Lebbeke
Wat?
Nell is een wolbar in Lebbeke. We verwijten je niets als je nog nooit van deze hippe term hebt gehoord. In deze Lebbeekse ontbijt- en lunchbar kan je naast een lekkere maaltijd ook terecht voor breigerief of advies. Heb je meer zin in een dampende kop koffie en een heerlijk stukje taart? Geen probleem, Nell is ook een koffiebar.
Op de kaart?
Granolabowls, havermoutpancakes met banaan en notencrumble of een luxe all-inontbijt met cava. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de ontbijtkeuzes op de menukaart. De ‘kleine lunchkaart’ bevat verschillende soorten croques, maar ook salades en spaghetti. Zoetebekken kunnen genieten van pannenkoeken of een zoet gebak van de dag.
Prijs?
Ontbijt: 6 - 11,5 euro
Kleine kaart: 13 - 14 euro
Zoet 6 - 8 euro
Waar?
Brusselsesteenweg 24, 9280 Lebbeke
Antwerpen
Filter - Mol
Wat?
Filter is een kleine maar fijne koffie- en lunchbar in het centrum van Mol. Alle koffiebonen worden geroosterd bij MONX Roasters in Zonhoven, een kleine branderij die werkt met zorgzaam geselecteerde en handgeplukte bonen. Verder kan je er genieten van stevig ontbijt, gezonde lunch en zelfgemaakt gebak.
Op de kaart?
Voor wie de dag stevig wil inzetten zijn er boterhammen met nutella en banaan of spek en bruine suiker. Maar ook klassiekers als yoghurt, ontbijtkoeken en wentelteefjes vallen onder het ruime assortiment. Op de middag worden broodjes ingewisseld door dikke boterhammen. Met brie, spek, honing en walnoten bijvoorbeeld. En je kan daarnaast nog kiezen voor ander lekkers, zoals carpaccio en brood of een Italiaanse croque met pesto en mozarella.
Prijs
Ontbijt: 3,5 - 11 euro
Ontbijtformule: 16,5 -19,5 euro
Lunch: 5,5 - 12,5 euro
Waar?
Statiestraat 6, 2400 Mol
Zin in nog meer culinaire ontdekkingen? Die vind je in onze Restowijzer.
Lees ook:
Van Thaise schotels tot foodsharing en gebakjes: vijf topadresjes voor veggie en vegan in Vlaanderen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord