Direct naar artikelinhoud
LivestreamPolitiek

Overlegcomité, kernuitstap en stijgende prijzen zorgen voor pittig debat in de Kamer

Overlegcomité, kernuitstap en stijgende prijzen zorgen voor pittig debat in de Kamer
Beeld BELGA

Het Overlegcomité kondigde gisteren strengere maatregelen aan om de coronacrisis te bezweren. De federale regering bereikte bovendien vanmorgen een akkoord over de kernuitstap. Meer dan genoeg stof voor de Kamer om over te debatteren.

Sluiting van de cultuursector

Het Overlegcomité besliste woensdag om vanaf zondag een verbod op te leggen op binnenevenementen, waaronder cultuurvoorstellingen en bioscoopvertoningen, hoewel de expertengroep GEMS daar nog niet expliciet om vroeg. Tot grote woede van de sector, die de afgelopen maanden tal van voorzorgsmaatregleen nam om veilig te kunnen werken. 

“Dat doet mij ook echt pijn aan mijn hart”, antwoordde Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke donderdag in de Kamer op kritische vragen van cdH, DéFI, MR, CD&V, Open Vld, Ecolo-Groen, PS, N-VA en PVDA. “Er is een uitnodiging verstuurd om volgende week dinsdag om 10 uur op mijn kabinet te vergaderen met de cultuursector. Dat zal openhartig en moeilijk zijn, maar we zullen overleggen.” 

Vandenbroucke benadrukte dat de cultuurlockdown niet per se lang hoeft te duren. “Als de situatie het toelaat stappen we na het volgende Overlegcomité begin januari over op een meer genuanceerd regime, het CIRM (Covid Infrastructure Risk Model, red.). Dat is in kleine zalen heel streng, maar het is genuanceerder en dan kan je in grote zalen misschien meer doen.” 

De Vooruit-minister vreest echter dat de cijfers onder invloed van de opmars van de omikronvariant ook ongunstig zouden kunnen evalueren. “Als de cijfers slechter worden, dan zal er meer gesloten worden. Dat is heel erg om te zeggen”, klonk het. “We staan voor een gevaar dat in grote mate onbekend is. Het zou kunnen meevallen, maar het zou ook heel erg kunnen zijn, in een land waar de ziekenhuizen vol liggen en waar het zorgpersoneel kreunt.”

Lees ook

De absurde geschiedenis van de Belgische kernuitstap

‘Men is deze sector aan het wurgen, en nobody cares’: cultuur betaalt de rekening uit vrees voor omikron

Kernuitstap

Het federale kernkabinet bereikte donderdagochtend na een hele nacht vergaderen een akkoord over het heikele energiedossier. Het wordt ‘Plan A’, de volledige kernuitstap, al is de piste van de levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales nog niet volledig afgeschreven.

Over wat er nu precies beslist is, zijn de meningen binnen de meerderheid schijnbaar verdeeld. Donderdagochtend bleek al dat regeringspartij MR volhoudt dat er gewerkt wordt aan een mogelijke levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3.

Christian Leysen (Open Vld) sprak donderdagmiddag in de plenaire vergadering van de Kamer dan weer van een “kernoverstap” in plaats van een kernuitstap, omdat de regering ook besliste om onderzoek te voeren naar duurzamere en kleinere kerncentrales, de zogenaamde SMR’s of small modular reactors.

Volgens Groen staat “het kompas van de regering scherp” op het Plan A, dat “wordt bevestigd en versterkt”. “Er is gekozen voor de toekomst en voor 100 procent hernieuwbare energie, niet om de levensduur te verlengen, of de wet op de kernuitstap te wijzigen”, zei Wouter De Vriendt.

CD&V-Kamerlid Leen Dierick noemde het dan weer goed dat “zowel Plan A als Plan B (de verlenging van de jongste centrales, red.) onderzocht worden.”